Komunikácia s finančnou správou je jednoduchšia, daňovým subjektom sa odoslalo takmer 43-tisíc úradných dokumentov

Ekonomika

18.1.2022 (Webnoviny.sk) – Komunikácia s finančnou správou sa pre daňové subjekty od 1. januára tohto roka zjednodušila. Finančná správa od začiatku obojsmernej elektronickej komunikácie (OBK) v daňovej oblasti odoslala daňovým subjektom 42,6 tisíca zásielok, resp. úradných dokumentov na Ústredný portál verejnej správy. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa finančnej správy Martina Rybanská.

Ako pripomína, základnou podmienkou pre úspešné doručenie je, aby mali klienti na Ústrednom portáli verejnej správy aktivovanú schránku na doručovanie. Právnickým osobám, ktoré sú zapísané v Obchodnom registri, sa aktivuje elektronická schránka automaticky zo zákona s jej zriadením. V prípade fyzickej osoby sa elektronická schránka aktivuje až na jej žiadosť.

Doručovanie do vlastných rúk

Finančná správa doručuje od 1. januára elektronické úradné dokumenty vrátane príloh s rovnakými právnymi účinkami, ako pri doručovaní dokumentov v papierovej podobe. Takmer všetky dokumenty doručuje finančná správa daňovým subjektom v režime do vlastných rúk (napr. predvolania, či rozhodnutia).

Elektronický dokument sa bude považovať za doručený, ak adresát potvrdí notifikáciu o doručení, ale aj vtedy, ak uplynie úložná 15-dňová lehota a notifikáciu o doručení v tejto lehote adresát nepotvrdí. Daňové subjekty si môžu nastaviť notifikácie o novej správe v schránke, a to buď zaslaním oznámenia na email, alebo prostredníctvom esemesky.

Papierová podoba dokumentu

Ak daňový subjekt nemá aktivovanú schránku na doručovanie na Ústrednom portáli verejnej správy, cez centrálne úradné doručovanie prostredníctvom poskytovateľa poštových služieb mu finančná správa doručí papierovú podobu dokumentu.

Finančná správa vyhotoví papierový rovnopis v prípade, ak schránku na portáli nebude možné identifikovať. Zahraničným osobám, ktoré nemajú aktivovanú elektronickú schránku na Ústrednom portáli verejnej správy, ale majú zriadenú schránku na portáli finančnej správy, finančná správa zasiela dokumenty elektronicky do schránok na portáli finančnej správy.

Viac k témam: Dane, elektronická komunikácia
Zdroj: Webnoviny.sk – Komunikácia s finančnou správou je jednoduchšia, daňovým subjektom sa odoslalo takmer 43-tisíc úradných dokumentov © SITA Všetky práva vyhradené.