Facebook dostal v Maďarsku pokutu presahujúcu miliardu forintov, údajne zavádzal užívateľov

Ekonomika Informatika

7.12.2019 (Webnoviny.sk) – Maďarský úrad na ochranu hospodárskej súťaže uložil spoločnosti Facebook pokutu 1,2 mld. forintov (HUF) pre zavádzanie užívateľov tvrdením, že jej služby sú bezplatné. Úrad uviedol, že ide o doteraz najvyššiu pokutu uloženú v Maďarsku v súvislosti s ochranou spotrebiteľov. Úrad reagoval na to, že Facebook používal na svojej úvodnej stránke slogany ako „Bezplatné a prístupné pre každého„.

Hoci je však pravdou, že užívatelia neplatia poplatky, podľa maďarského protimonopolného úradu platili za používanie Facebooku prispievaním k zisku firmy tým, že zbierala a využívala údaje, napríklad spotrebiteľské preferencie, záujmy a zvyky. Využívaním týchto informácií Facebook predával reklamné príležitosti svojim klientom, dodal úrad.

Maďarský úrad na ochranu hospodárskej súťaže zároveň poznamenal, že v súvislosti so správaním sa Facebooku k podobným záverom dospeli aj USA a Európa a pod tlakom Európskej únie firma v apríli 2019 ujasnila podmienky svojich služieb. Zavádzajúce informácie o bezplatných službách sa však na Facebooku nachádzali od januára 2010 do začiatku tohto roka, uviedol maďarský protimonopolný úrad.

Viac k témam: pokuta
Zdroj: Webnoviny.sk – Facebook dostal v Maďarsku pokutu presahujúcu miliardu forintov, údajne zavádzal užívateľov © SITA Všetky práva vyhradené.