Európska komisia zhoršila prognózu hospodárskeho rastu eurozóny, ekonomika údajne stratila dynamiku

Ekonomika

15.11.2023 (SITA.sk) – Európska komisia (EK) zhoršila svoju prognózu hospodárskeho rastu eurozóny v tomto a budúcom roku. Komisia uviedla, že ekonomika „stratila dynamiku“, keďže inflácia odrádza spotrebiteľov a vyššie úrokové sadzby bránia požičiavaniu si na nákupy a investície.

EK predpokladá, že hrubý domáci produkt eurozóny za tento rok vykáže rast o 0,6 percenta a v budúcom roku sa zväčší o 1,2 percenta. Predchádzajúca predikcia komisie rátala s tohtoročným ekonomickým rastom eurozóny o 0,8 percenta a s budúcoročným o 1,3 percenta.

Konflikt v Pásme Gazy zatiaľ nenarušil dodávky ropy od producentov z Blízkeho východu, ako sú Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty, a ceny ropy nedávno klesli. Napriek tomu „hlavným rizikom, ktoré vidíme, sú ceny energií,“ povedal eurokomisár pre hospodárstvo Paolo Gentiloni.

„Myslím si, že všetci si uvedomujeme, že ak tento konflikt eskaluje, ak sa do neho nejakým spôsobom zapoja susedné krajiny … môže to ovplyvniť ceny energií,“ dodal.

Viac k témam: ekonomická prognóza, Eurokomisár, Eurozóna, Hrubý domáci produkt, Inflácia, Izraelsko-palestínsky konflikt, Pásmo Gazy, Útok Hamasu na Izrael
Zdroj: SITA.sk – Európska komisia zhoršila prognózu hospodárskeho rastu eurozóny, ekonomika údajne stratila dynamiku © SITA Všetky práva vyhradené.