Desaťtisíce SZČO si musia pre zvýšenie sociálnych odvodov zmeniť trvalý príkaz v banke

Ekonomika

7.2.2022 (Webnoviny.sk) – Desaťtisíce samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO) si musia zmeniť svoj trvalý príkaz v banke. Dôvodom je zvýšenie minimálnych mesačných odvodov na sociálne poistenie.

Týka sa to všetkých SZČO, ktoré za minulý rok platili sociálne odvody z nižšieho základu ako 566,50 eura, teda ich mesačné sociálne odvody boli nižšie ako 187,78 eura.

Zvýšenie minimálnych odvodov

Minimálne odvody na sociálne poistenie pre SZČO sa totiž od začiatku tohto roka zvýšili zo 180,99 eura na 187,78 eura. Poistné na sociálne poistenie v minimálnej sume 187,78 eura za január tohto roka treba zaplatiť najneskôr do 8. februára tohto roka.

Minimálny mesačný vymeriavací základ na platenie poistného od začiatku tohto roka stúpol z 546 eur na 566,50 eura. Najnižší možný vymeriavací základ pre SZČO totiž tvorí polovicu z priemernej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov.

Oznam dostali všetci živnostníci

Kým v roku 2019 bola na Slovensku priemerná mzda 1 092 eur, z čoho minimálny vymeriavací základ vlani predstavoval 546 eur, v roku 2020 priemerné hrubé zárobky na Slovensku vzrástli na 1 133 eur, následkom čoho najnižší vymeriavací základ na tento rok vzrástol na spomínaných 566,50 eura.

Novú výšku poistného Sociálna poisťovňa v januári tohto roka oznámila všetkým SZČO, ktorých sa zmena týka. Informáciu dostali písomne alebo do e-schránky (ak ju majú aktivovanú) a sú v nej všetky údaje potrebné pre platbu.

Viac k témam: Sociálne poistenie, SZČO
Zdroj: Webnoviny.sk – Desaťtisíce SZČO si musia pre zvýšenie sociálnych odvodov zmeniť trvalý príkaz v banke © SITA Všetky práva vyhradené.