Albánsko môže začať s rozvojom turizmu, od Európskej únie a banky dostalo sto miliónov eur

Ekonomika

8.10.2020 (Webnoviny.sk) – Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR) a Európska únia poskytli Albánsku 100 miliónov eur, aby pomohli zotaveniu turistického odvetvia krajiny a podporili konkurencieschopnosť regiónu.

EBOR Albánsku dala mäkký úver v objeme 60 miliónov eur na spolufinancovanie projektov súvisiacich so sektorom turizmu, napríklad projektov v oblasti zlepšenia ciest, hospodárenia s vodou a manažmentu odpadových vôd a projektov modernizácie obecnej infraštruktúry.

Európska únia zároveň Albánsku poskytla grant v sume 40 miliónov eur na obnovu, zlepšenie a rozvoj miest kultúrneho a prírodného dedičstva v krajine.

Turizmus v Albánsku v ostatných rokoch získal na dôležitosti a v súčasnosti tvorí 8,5 percenta hrubého domáceho produktu. Počet zahraničných turistov v krajine sa od roku 2013 do roku 2019 zdvojnásobil na 6,4 milióna.

Avšak, obmedzenia súvisiace s pandémiou koronavírusu zredukovali počet turistov v krajine v septembri tohto roka v porovnaní s vlaňajškom na polovicu.

Viac k témam: COVID-19, grant, koronakríza, Koronavírus, turizmus, úver
Zdroj: Webnoviny.sk – Albánsko môže začať s rozvojom turizmu, od Európskej únie a banky dostalo sto miliónov eur © SITA Všetky práva vyhradené.