Aké 13. platy môžu očakávať slovenskí zamestnanci? V štátnych firmách dostanú najmenej

Ekonomika

2.12.2019 (Webnoviny.sk) – Trinásty plat dostane tento rok 18 percent zamestnancov. Jeho priemerná výška predstavuje 989 eur v hrubom. Ukazuje to analýza portálu Platy.sk, ktorý patrí do spoločnosti Profesia. Oproti minulému roku ide o mierny nárast.

Ako sa uvádza v tlačovej správe, podľa portálu Platy.sk malo vlani tento benefit k dispozícii 17 percent pracovníkov na Slovensku. Analýza ukazuje, že na Slovensku sú rozšírenejšie skôr odmeny. Tie má k dispozícii 28 percent zamestnancov. Priemerná výška odmien predstavuje 1 017 eur v hrubom.

Výhoda súkromnej zahraničnej firmy

Najvyšší podiel zamestnancov s trinástym platom je v súkromných zahraničných firmách. Ide o 27 percent. Naopak, u súkromných domácich zamestnávateľov je podiel trinástych platov najnižší. Mzdu navyše tu má k dispozícii iba 15 percent zamestnancov. Za nimi nasledujú pracovníci štátnych a obecných firiem, kde je podiel 16 percent.

Priemerná výška trinásteho platu zamestnanca v súkromnej zahraničnej firme je 1 238 eur. Spomedzi pracovníkov rozdelených podľa vlastníckej štruktúry spoločností ide o najvyššie číslo. Najnižšia priemerná výška platu navyše v tomto rebríčku je 531 eur. Takýto trinásty plat dostanú zamestnanci štátnych a obecných firiem.

„Napriek tomu, že finančné zamestnanecké benefity patria medzi tie najatraktívnejšie, v ponukách na Profesia.sk ich nevidíme až tak často,“ tvrdí spoločnosť Profesia. Ani v jednom prípade nešlo v roku 2019 o viac ako päť percent inzerátov, ktoré by obsahovali zmienku o trinástom či štrnástom plate alebo koncoročných odmenách.

Odmena je dobrovoľná

„Pri štrnástom plate a koncoročných odmenách platí, že oproti minulým rokom vidíme jemný nárast v podiele ponúk, v ktorých ich zamestnávatelia spomínajú. Najviac zmienok ale vidíme o trinástych platoch, ktoré boli zmienené v tomto roku v takmer 4 percentách pracovných ponúk,“ informovala spoločnosť.

Medzi odmenami a platmi sú rozdiely. Trinásty a štrnásty plat sú totiž nárokovateľné zložky mzdy. Sú dohodnuté v pracovnej či kolektívnej zmluve. V nej sa zamestnávateľ zaručuje, že ich vyplatí. Vyplácanie odmien je na základe dobrovoľnosti.

Často podľa toho, ako sa danému zamestnancovi či firme darilo v danom roku. V prípade, že firma mala za sebou náročné obdobie, zamestnanec nemá odmenu garantovanú, upozorňuje firma Profesia.

Viac k témam: 13. plat, odmeny, platy, profesia
Zdroj: Webnoviny.sk – Aké 13. platy môžu očakávať slovenskí zamestnanci? V štátnych firmách dostanú najmenej © SITA Všetky práva vyhradené.