Nebezpečné farby na tetovanie a iné škodlivé výrobky môžu byť aj na Slovensku, varujú hygienici

Zdravie

5.12.2019 (Webnoviny.sk) – Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii. Ide najmä o farby na tetovanie, v ktorých boli zistené nepovolené látky a prekročené povolené koncentrácie látok.

Ako agentúru SITA informoval hlavný hygienik Ján Mikas, výrobky nahlásili do systému Rapex (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) kontrolné orgány v Litve, Slovinsku a vo Fínsku.

Farby na tetovanie BLK Tattoo ink značky Dynamic z USA, All purpose black Tattoo ink značky Bloodline z USA a Black Tattoo ink značky Colour King z Činy obsahujú prekročené povolené množstvo látok.

Škodlivé látky

Farba na tetovanie Orange Tattoo ink značky Colour King z Číny obsahuje látku, ktorá by sa nemala vo farbách na tetovanie nachádzať. Taktiež mala prekročené povolené množstvo bária.

Farba na tetovanie s fialovým pigmentom The Alex De Pase Series, Magenta Tatto ink značky Intenze z USA obsahovala látky, ktoré sa vo výrobku na tetovanie nemajú nachádzať a taktiež prekročila povolené množstvo bária. Farba na tetovanie s hnedým pigmentom Arte Stylo Cafe Tatto ink značky Arte Stylo z USA obsahovala nikel.

Nebezpečná kozmetika

V géle v súprave na umelé nechty s názvom Brush – on Gel Nail Kit značky Kiss Products z USA sa nachádzala nepovolená látka. Vo výrobku na farbenie vlasov Indus Valley gel coloration značky Indus Valley z Indie bola zistená prekročená povolená koncentrácia látky po zmiešaní v oxidačných podmienkach. Na výrobku neboli taktiež uvedené vhodné upozornenia. Ich nedostatok predstavuje podľa úradu nebezpečenstvo pre zdravie spotrebiteľov.

V hnedej henna farbe Brow Henna medium brown značky AS Lashes zo Slovinska bola zistená prekročená povolená koncentrácia látok, jedna z nich nebola uvedená v zozname zložiek.

Je možné, že uvedené výrobky sa vyskytujú aj na Slovensku. Databáza výrobkov hlásených do systému Rapex je dostupná na webovej stránke Európskej komisie tu.

Viac k témam: RAPEX rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky, škodlivá kozmetika
Zdroj: Webnoviny.sk – Nebezpečné farby na tetovanie a iné škodlivé výrobky môžu byť aj na Slovensku, varujú hygienici © SITA Všetky práva vyhradené.