Vedci objavili na Sibíri telo takmer celého mamuta, najviac ich potešili jeho exkrementy (foto)

Zaujímavosti

4.8.2020 (Webnoviny.sk) – Ruskí vedci vytiahli zo sibírskeho jazera 10-tisíc rokov staré pozostatky mamuta srstnatého. Zriedkavý nález zahŕňa kožu, šľachy a exkrementy pravdepodobne dospelého jedinca.

Počas dvoch expedícií na jazere Pečenelava-To na polostrove Jamal v severozápadnej časti Sibíri dali dohromady približne 90 percent zvieraťa.

Na kostiach nenašli známky zranení

Podobné nálezy sa čoraz častejšie objavujú v sibírskej časti Ruska. Odborníci to pripisujú otepľovaniu klímy, ktoré v niektorých oblastiach Arktídy roztápa zamrznutý permafrost.

Mamuta pravdepodobne pomenujú Tadibe po rodine, ktorá objavila jeho pozostatky. Podľa vedcov je to približne 15- až 20-ročný samec vysoký asi tri metre. Príčinu jeho smrti zatiaľ nestanovili, pretože na kostiach nenašli žiadne známky zranení. Vedci sa veľmi potešili aj nájdeným exkrementom. V súvislosti s nimi dúfajú, že im pomôžu určiť, čím sa zviera živilo.

Kosti našli v chaotickom usporiadaní

Napriek tomu, že jednotlivé časti mamutej kostry sa nepodarilo správne usporiadať, Andrej Gusev z Centra pre arktický výskum považuje záchranu pozostatkov za jedinečný objav.

„Predpokladali sme, že sa kosti zachovali v anatomickom poradí. Prvý a druhý deň našej výpravy však ukázal, že to platí iba o zadnej časti kostry. Zvyšné kosti boli roztrúsené v takom chaotickom poradí, že nebolo možné určiť, kam patria,“ poznamenal Gusev podľa webu britského denníka The Guardian.

Viac k témam: archeologický nález, mamuty, Sibír, vedci
Zdroj: Webnoviny.sk – Vedci objavili na Sibíri telo takmer celého mamuta, najviac ich potešili jeho exkrementy (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.