V rodnom dome Adolfa Hitlera vznikne policajná stanica, budova už nemá pripomínať nacizmus

Zaujímavosti

24.11.2019 (Webnoviny.sk) – Z domu v rakúskom meste Braunau am Inn, v ktorom sa 20. apríla 1889 narodil nacistický vodca Adolf Hitler, spravia policajnú stanicu. Minister vnútra Wolfgang Peschorn vyhlásil, že to bude „nezameniteľný signál„, vďaka ktorému už budova nebude pripomínať nacizmus.

Osud domu zo 17. storočia bol predmetom dlhých sporov. V minulosti slúžil ako centrum pre ľudí s postihnutím. Neskôr ho chceli prerobiť, aby bol prístupný aj pre ľudí na invalidných vozíkoch, s čím nesúhlasila majiteľka Gerlinde Pommer, ktorá následne odmietala všetky vládne ponuky na kúpu alebo renováciu. V roku 2014 stroskotali aj plány na vybudovanie centra pre utečencov.

Vláda nehnuteľnosť odkúpila v roku 2016 na základe povinného predaja, a to za cenu 810-tisíc eur. Niektorí chceli, aby budovu zbúrali, iní ju zase chceli využiť na charitatívne účely.

Hitler žil v dome niekoľko týždňov po narodení, pričom jeho rodina sa potom presťahovala na inú adresu v tejto oblasti. Keď mal Hitler tri roky, rodina opustila mesto, ktoré potom navštívil až v roku 1938 počas cesty do Viedne.

Viac k témam: nacizmus, rakúska polícia
Zdroj: Webnoviny.sk – V rodnom dome Adolfa Hitlera vznikne policajná stanica, budova už nemá pripomínať nacizmus © SITA Všetky práva vyhradené.