Odpad je surovina a muzikál Odpad je poklad poukazuje na dôležitosť návykov detí separovať odpad

Zaujímavosti

1.6.2022 (Webnoviny.sk) – Ambíciou projektu spoločenskej zodpovednosti Odpad je surovina a muzikálu Odpad je poklad, je poukázať na to, že odpad môže byť pokladom. Zámerom projektu a muzikálu je budovanie návykov detí separovať odpad hravou formou.

Muzikál bude realizovaný v troch formách. Prvá štartuje 1. júna a pôjde o online formu. Tak bude dostupný pre žiakov a študentov na celom Slovensku. Na jeseň bude muzikál prezentovaný vo viacerých mestách na Slovensku.

Táto forma má za cieľ zapojiť žiakov a študentov do kreatívneho vzdelávania a ekologického myslenia. Základom trvalej udržateľnosti tohto ekologického projektu zameraného na odpad bude jeho spontánne šírenie prostredníctvom naštudovania muzikálu ochotníckymi divadlami či dramatickými krúžkami. Informovala o tom Andrea Čurná zo spoločnosti Woowoo v tlačovej správe.

Práce na muzikáli

Autorkou muzikálu je Bohumila Tauchmannová, podľa ktorej sa muzikál začal písať pred 20 rokmi. „Jedného dňa priniesla domov naša dcéra kontajnery a povedala, že budeme triediť odpad. Našla im miesto v obývačke. Aj to je dôkazom o tom, že deti sa učia rozmýšľať inak, ako sme zvyknutí. Muzikálom chcem stáť po boku mladej generácie v presadzovaní ich enviromentálnych hodnôt,“ uviedla.

Autorom skladieb a scénickej hudby k muzikálu Odpad je poklad, je zakladateľ skupiny Team a autor viacerých hitov Milan Dočekal.

Moja reakcia na ponuku Bohumily napísať hudbu k muzikálu bola rýchla a kladná. Prečo? Boli v nej dve výzvy. Námet prospešný pre životné prostredie a niečo nové, čo som ešte nekomponoval. Toto je môj prvý muzikál,“ dodal Dočekal. Réžiu a dramaturgiu muzikálu si zobral pod svoje krídla člen skupiny Elán Ľubomír Horňák.

Udržateľnosť a životné prostredie

Oblasť udržateľnosti a životného prostredia sa dostáva do popredia vo viacerých slovenských domácnostiach. Nadpolovičná väčšina z nich je však presvedčená, že sa pre ochranu životného prostredia nerobí dostatok,“ podčiarkol riaditeľ divízie spotrebiteľského panelu GFK Ladislav Csengeri.

Podľa jeho slov Slovákov trápi okrem klimatických zmien aj plastový odpad, znečistenie vôd a ovzdušia a tiež potravinový odpad.

Samosprávy sú dôležitou súčasťou osvety a výchovy všetkých generácií. Platí to aj v oblasti ochrany životného prostredia a samozrejme v témach týkajúcich sa odpadového hospodárstva. Preto sme radi súčasťou tohto inovatívneho a inšpiratívneho vzdelávania detí a dospelých takouto umeleckou formou, ako je muzikál Odpad je poklad,“ podčiarkol podpredseda Združenie miest a obcí Slovenska Radomír Brtáň.

Viac k témam: Klimatické zmeny, Odpad, Plastové obaly, Potravinový odpad, Recyklácia, Triedenie odpadu, Vzdelávanie detí, Znečistenie, Znečistenie ovzdušia
Zdroj: Webnoviny.sk – Odpad je surovina a muzikál Odpad je poklad poukazuje na dôležitosť návykov detí separovať odpad © SITA Všetky práva vyhradené.