Na Sibíri údajne padol teplotný rekord, Svetová meteorologická organizácia to overuje

Zaujímavosti

24.6.2020 (Webnoviny.sk) – Svetová meteorologická organizácia (WMO) overuje správy médií, podľa ktorých za polárnym kruhom v Rusku namerali novú rekordnú teplotu. V sibírskom meste Verchojansk sa v sobotu ortuť teplomera vyšplhala údajne na viac než 38 stupňov Celzia, uviedla webstránka Pogoda i Klimat, ktorá zhromažďuje ruské meteorologické dáta.

Táto správa je ďalším možným náznakom globálneho otepľovania v Arktíde, ktorá podľa WMO patrí medzi najrýchlejšie sa otepľujúce regióny na svete a ohrieva sa dvakrát rýchlejšie, ako je globálny priemer.

Tento región na východnej Sibíri má zjavne veľmi, veľmi studené extrémne zimy, je však známy aj svojimi extrémnymi letami, takže teploty nad 30 stupňov Celzia v júli nie sú nezvyčajné,“ uviedla hovorkyňa organizácie Clare Nullisová. Zároveň však dodala: „38 stupňov Celzia je už samozrejme výnimočných.”

Mesto Verchojansk s približne 1 300 obyvateľmi sa nachádza za polárnym kruhom v Jakutskej republike, zhruba 4 660 kilometrov severovýchodne od Moskvy. Verchojansk drží Guinnessov svetový rekord za najextrémnejší teplotný rozdiel, od mínus 68 stupňov Celzia do 37,2 stupňa Celzia, čo bola predošlá najvyššia nameraná teplota.

Najnovšiu najvyššiu teplotu vo Verchojansku namerali počas nezvyčajnej vlny horúčav, ktorá postihla väčšinu Sibíri a viedla k lesným požiarom. WMO predtým možné teplotné rekordy za polárnym kruhom neoverovala, zvažuje tak však v budúcnosti robiť vzhľadom na ”záujem o tieto extrémne merania“.

Viac k témam: globálne otepľovanie, lesný požiar, teplotné rekordy
Zdroj: Webnoviny.sk – Na Sibíri údajne padol teplotný rekord, Svetová meteorologická organizácia to overuje © SITA Všetky práva vyhradené.