Liverpool vyradili zo zoznamu svetového dedičstva UNESCO, v historickej lokalite má vyrásť futbalový štadión

Zaujímavosti

22.7.2021 (Webnoviny.sk) – Anglický Liverpool prišiel o status lokality svetového dedičstva Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO). Stalo sa tak po tom, čo výbor organizácie pre svetové dedičstvo usúdil, že výstavba v oblasti tamojšieho nábrežia ohrozuje jeho hodnotu.

Na zozname svetového dedičstva bolo práve námorné obchodné centrum Liverpoolu. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Výbor hlasoval tajne

Výbor svetového dedičstva UNESCO rozhodol o vyškrtnutí Liverpoolu zo zoznamu po tajnom hlasovaní počas stretnutia v Číne. Predseda výboru informoval, že z dovedna 20 hlasov bolo 13 za odstránenie, päť proti a dva hlasovacie lístky boli neplatné.

UNESCO uviedlo, že výstavba, vrátane plánovaného nového štadióna klubu FC Everton, mala za následok „vážne zhoršenie“ historickej lokality.

Rozhodnutie UNESCO je podľa starostky Liverpoolu Joanne Anderson nepochopiteľné. „Naša lokalita svetového dedičstva nikdy nebola v lepšom stave, pretože ťažila zo stoviek miliónov libier investícií do desiatok pamiatkovo chránených budov a verejnej sféry,“ vyjadrila sa. Ako tiež uviedla, bude spolupracovať s vládou a prešetria, či sa mesto môže voči rozhodnutiu odvolať.

Zavládlo sklamanie

Hovorca vlády uviedol, že sú „extrémne sklamaní“ z rozhodnutia a veria, že Liverpool si „vzhľadom na významnú úlohu, ktorú v dejinách zohrávali historické doky a širšie mesto,“ stále zaslúži status lokality svetového dedičstva.

Liverpool sa na zoznam svetového dedičstva UNESCO dostal v roku 2004. Od začiatku vedenia zoznamu z neho vyškrtli len tri lokality. Okrem Liverpoolu sú to ešte Útočisko priamorožca arabského v Ománe, ktoré vyradili v roku 2007, a Labské údolie v Drážďanoch, ktoré o status prišlo v roku 2009.

Viac k témam: Liverpool, Zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO
Zdroj: Webnoviny.sk – Liverpool vyradili zo zoznamu svetového dedičstva UNESCO, v historickej lokalite má vyrásť futbalový štadión © SITA Všetky práva vyhradené.