List van Gogha a Gauguina vydražili za tisíce eur, spomínali v ňom aj návštevy nevestincov

Zaujímavosti

19.6.2020 (Webnoviny.sk) – V utorok vydražili v Paríži vzácny list, ktorý spoločne napísali maliari Vincent van Gogh a Paul Gauguin a okrem iného v ňom spomínajú aj návštevy francúzskych nevestincov.

Na dražbe aukčného domu Drouot Estimations ho za 210 600 eur kúpila Nadácia Vincenta van Gogha. Štvorstranový list bude súčasťou výstavy vo Van Goghovom múzeu v Amsterdame, ktorá odštartuje v októbri a bude venovaná umelcovým listom.

Umelci list napísali v novembri 1888 a adresovali ho ďalšiemu postimpresionistickému maliarovi Émileovi Bernardovi. Napísali ho vo francúzskom meste Arles, kde holandský maliar býval od februára toho roku, krátko po tom, čo sa k nemu pridal Gauguin.

Van Gogh na začiatku listu opisuje svojho francúzskeho priateľa a ďalej spomína napríklad návštevy nevestincov a ich vplyv na ich tvorbu či úmysel vytvoriť novú umeleckú asociáciu. Gauguin list uzatvára kratším odkazom.

Viac k témam: aukcia, aukčný dom, dražba, list
Zdroj: Webnoviny.sk – List van Gogha a Gauguina vydražili za tisíce eur, spomínali v ňom aj návštevy nevestincov © SITA Všetky práva vyhradené.