Korytnačí samec Diego, ktorého sexuálny apetít pomohol zachrániť jeho druh, odišiel do dôchodku

Zaujímavosti

16.6.2020 (Webnoviny.sk) – Korytnačí samec Diego, ktorého legendárny sexuálny apetít pomohol zachrániť jeho druh pred vyhynutím, odišiel oficiálne do dôchodku. Zástupca ohrozených korytnačiek sloních sa spolu s ďalšími 14 samcami vrátil na ich rodný ostrov Espaňola, ktorý je súčasťou súostrovia Galapágy. Stalo sa tak po desaťročiach množenia sa v zajatí na ostrove Santa Cruz.

Splodil stovky potomkov

Program rozmnožovania bol úspešný, od jeho spustenia v 60. rokoch z neho vzišlo viac než 2 000 korytnačiek. Výrazne sa o to pričinil dnes už storočný Diego, ktorý splodil stovky potomkov, podľa niektorých odhadov 40 percent z 2 000 korytnačiek sloních, ktoré sú dnes stále na žive.

Ekvádorský minister životného prostredia Paulo Proaňo Andrade v tejto súvislosti uviedol, že rozmnožovací program uzatvára „veľmi dôležitú kapitolu“ svojej histórie.

Diego a ostatné korytnačky sa vracajú domov po tom, čo „zachránili ich druh pred vyhynutím“, napísal minister na Twitteri a dodal, že Espaňola ich privítala „s otvorenou náručou“.

Úlohu splnil na výbornú

Pred návratom však museli všetky korytnačky najprv do karantény. Espaňola je neobývaný ostrov považovaný za jednu z najstarších častí Galapág. Karanténa mala zabrániť prenosu semien a rastlín, ktoré nie sú na ostrove pôvodné.

Pred približne 50 rokmi žili na ostrove Espaňola iba dvaja samci a 12 samičiek z Diegovho druhu Chelonoidis hoodensis. S cieľom zachrániť ho zapojili do rozmnožovacieho programu aj Diega zo zoologickej záhrady v kalifornskom San Diegu.

Predpokladá sa, že z Espaňoly ho odviezla začiatkom 20. rokov vedecká expedícia. Diego splnil úlohu, ktorú mu zverili, na výbornú.

Viac k témam: Galapágy, korytnačka
Zdroj: Webnoviny.sk – Korytnačí samec Diego, ktorého sexuálny apetít pomohol zachrániť jeho druh, odišiel do dôchodku © SITA Všetky práva vyhradené.