Horskí záchranári sa v lete nezastavili, počas augusta zaznamenali alarmujúci nárast úmrtí

Zaujímavosti

12.9.2020 (Webnoviny.sk) –
Horskí záchranári vykonali počas letných mesiacov nadpriemerný počet výjazdov. Podľa informácií, ktoré uvádza Horská záchranná služba (HZS) na svojej webstránke, boli júl a august v tejto súvislosti veľmi silným mesiacmi. HZS dodáva, že v mnohých prípadoch išlo pri zásahoch o precenenie vlastných síl.
„Okrem Slovákov sa po horách pohybovali aj Česi, Poliaci, Maďari, Rakúšania, ale aj Nemci. Parkoviská aj chodníky praskali vo švíkoch a nájsť kľudné miesto bez ľudí bolo miestami nemožné. Platilo to pre najviac preferované trasy, či už na turistických chodníkoch, ale aj v horolezeckom teréne,“ priblížili horskí záchranári.

Záchranári zaznamenali vysoký nárast úmrtí

Druhý prázdninový mesiac prijalo napríklad Operačné stredisko tiesňového volania (OSTV) 224 žiadostí o pomoc, čo predstavuje najvyšší počet žiadostí prijatých v jednom mesiaci na OSTV doposiaľ.

Záchranári HZS zaznamenali spolu 191 výjazdov, čo je oproti predchádzajúcemu mesiacu percentuálny nárast o 55,25 percenta. Celkový nárast tiesňových volaní oproti mesiacu júl bol o 61,15 percent. V porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2019, keď HZS evidovala za august 172 zásahov, stúpol tento rok počet zásahov o 11 percent.
„Počas augusta sme, žiaľ, zaznamenali aj alarmujúci nárast úmrtí na horách, kým v mesiaci júl to boli dve úmrtia, v auguste prišlo o život až 10 osôb. V porovnaní s augustom 2019, kedy sme zaznamenali päť smrteľných nehôd, je to až 100 percentný nárast. Jednalo sa prevažne o zlyhanie životných funkcií,“ uviedla HZS.

Vysoká návštevnosť zrejme bude aj na jeseň

Hoci sa hlavná dovolenková sezóna skončila, aj počas septembra a októbra HZS očakáva na horách vysokú návštevnosť, a to najmä počas víkendov.

„Opätovne žiadame turistov, aby sa v horách správali zodpovedne, ohľaduplne voči ostatným, riadili sa odporúčaniami a pokynmi HZS,“ uzavreli horskí záchranári.

Viac k témam: Horskí záchranári, turisti, turistika, úmrtie
Zdroj: Webnoviny.sk – Horskí záchranári sa v lete nezastavili, počas augusta zaznamenali alarmujúci nárast úmrtí © SITA Všetky práva vyhradené.