Bratislavu pred 75 piatimi rokmi oslobodili sovietski vojaci, boje si vyžiadali stovky životov

Zaujímavosti

4.4.2020 (Webnoviny.sk) – Vytlačenie nacistických vojsk z hlavného mesta Slovenska Bratislavy si v apríli 1945 vyžiadalo stovky životov na oboch stranách. Ako pre agentúru SITA pri príležitosti 75. výročia oslobodenia mesta uviedla historička z Historického ústavu SAV Marína Zavacká, na území Bratislavy bolo po skončení bojov pochovaných vyše 700 sovietskych vojakov a dôstojníkov, z ktorých väčšina zahynula priamo v bojoch o mesto.

„Podľa povojnových údajov sa straty na nemeckej strane približovali k piatim stovkám. Počas prechodu frontu tu zahynulo aj okolo 120 civilistov a zničených bolo vyše tisíc domov, najviac v oblasti Krížnej a Záhradníckej ulice,“ povedala Zavacká.

Mesto podľa historičky ešte v polovici decembra 1944 vyhlásil Hitler svojim rozkazom za pevnosť, Festung Pressburg.

„Na jej obrane sa okrem jednotiek Wehrmachtu a SS podieľala polovojenská organizácia miestnych Nemcov Heimatschutz, rozmiestnení boli napríklad na Kuchajde,“ vysvetlila Zavacká.

Najvyšší predstavitelia režimu boli evakuovaní

Historička pripomenula, že útok sovietskych vojsk, ktorého výsledkom bolo oslobodenie Bratislavy, sa začal už 2. apríla.

„Jednotky 2. ukrajinského frontu maršala R. J. Malinovského vtedy už obsadzovali obec Vajnory. Na ďalší deň bola oslobodená aj Rača, bojovalo sa v Trnávke, Prievoze a na Pálenisku. Delostrelecká paľba zasahovala nemecké pozície na Kolibe, v Ružinove a na Nivách,“ uviedla Zavacká.

Zdôraznila pritom, že najvyšší predstavitelia ľudáckeho režimu už v tom čase boli evakuovaní do Holíča, odkiaľ pokračovali na úteku na územie Tretej ríše.

„Pred frontom z mesta smerom na Devín, Devínsku Novú Ves a Marchegg utekala aj časť tunajšieho nemeckého obyvateľstva,“ povedala historička.

Petržalka sa opäť stala súčasťou štátu

V stredu 4. apríla 1945 zaútočila podľa Zavackej Červená armáda v ranných hodinách v hlavnom smere po dnešnej Račianskej, Vajnorskej a Trnavskej ulici, z Prievozskej cesty cez Mlynské Nivy a prístav do vnútorného mesta.

„Okolo obeda sa ešte bojovalo v Starom Meste, potom sovietske jednotky prenasledovali nepriateľa smerom na Patrónku a Karlovu Ves. Bratislavský hrad, ktorý zostal hlavným ohniskom nemeckého odporu, bol dobytý po štvrtej hodine popoludní. Súbežne boli na druhej strane Dunaja nemecké vojská vytlačené z Petržalky, ktorá sa po šiestich rokoch opäť stala súčasťou republiky,“ vysvetlila Zavacká.

Dodala, že Devínska Nová Ves a ďalšie obce na západ od centra boli oslobodené 6. apríla.

Oslavy prekazil koronavírus

Bratislava si každoročne pripomína oslobodenie vojakmi Červenej armády 4. apríla, pričom tento rok od udalosti uplynulo už 75 rokov.

Pri príležitosti piateho výročia oslobodenia mesta bola slávnostne odhalená socha Víťazstva od Jozefa Kostku v parčíku na Hviezdoslavovom námestí. Za bežných okolností si tu predstavitelia mesta výročie pravidelne pripomínajú verejnými podujatiami.

Viac k témam: história, Historický ústav SAV, oslobodenie Bratislavy, Slovenský štát, vojaci
Zdroj: Webnoviny.sk – Bratislavu pred 75 piatimi rokmi oslobodili sovietski vojaci, boje si vyžiadali stovky životov © SITA Všetky práva vyhradené.