Viber končí s Facebookom, dôvodom je šírenie nenávisti a zneužívanie osobných údajov používateľov

Aplikácie Veda a technika

26.6.2020 (Webnoviny.sk) – Komunikačná aplikácia Rakuten Viber preruší všetky obchodné vzťahy s Facebookom. Z aplikácie odstránia všetok obsah z Facebooku, Facebook SDK a GIPHY. Dôvodom je porušovanie ochrany osobných údajov a neschopnosť zamedziť šíreniu nenávistnej rétoriky zo strany Facebooku. Aplikácia tak chce chrániť svoju viac ako jednu miliardu používateľov.

Viber končí s Facebookom

Rakuten Viber tiež ukončí všetky kampane na Facebooku a pripojí sa tak k rastúcemu hnutiu #StopHateForProfit, ktoré má za cieľ bojkot technologického obra.

V rámci protestov proti policajnej brutalite, rasizmu a nerovnosti, ktoré sa odohrávajú v USA, sa spojilo šesť organizácií, medzi nimi Liga proti hanobeniu (ADL) a Národná asociácia pre pokrok ľudí farebnej pleti (NAACP), ktoré vyzvali na zastavenie reklamných kampaní na Facebooku v priebehu celého júla z dôvodu neschopnosti Facebooku obmedziť šírenie nenávistnej rétoriky.

Facebook zneužil osobné údaje

Pre Viber je neschopnosť Facebooku zamedziť tomuto trendu ďalším problémom v rade tých, ktoré nadväzujú na prípady ako škandál Cambridge Analytica, keď došlo k zneužitiu osobných údajov 87 miliónov používateľov súkromnou firmou.

Výsledkom je rozhodnutie, že aplikácia posunie kampaň #StopHateForProfit ešte o krok ďalej a preruší všetky obchodné styky s Facebookom.

Platforma zašla príliš ďaleko

„Facebook naďalej ukazuje, že nerozumie svojej úlohe v dnešnom svete. Od zneužitia osobných dát, cez nedostatočnú bezpečnosť komunikácie, až po neschopnosť pristúpiť k potrebným krokom, ktoré by ochránili verejnosť od nenávistnej rétoriky, zašiel Facebook príliš ďaleko. Nie sme ten, kto rozhoduje o pravde, ale to, že ľudia trpia kvôli šíreniu nebezpečného obsahu, je skutočnosť a spoločnosti k tomu musia zaujať jasné stanovisko,“ vyjadril sa v tejto súvislosti výkonný riaditeľ Viberu Djamel Agaoua.

Kroky potrebné na odstránenie všetkého obsahu Facebooku by mali podľa očakávania dokončiť do začiatku júla 2020. Propagáciu alebo akékoľvek ďalšie aktivity na Facebooku zastavili s okamžitou platnosťou.

Viac k témam: Cambridge Analytica, osobné údaje, šírenie nenávisti
Zdroj: Webnoviny.sk – Viber končí s Facebookom, dôvodom je šírenie nenávisti a zneužívanie osobných údajov používateľov © SITA Všetky práva vyhradené.