Twitter nekompromisne bojuje proti dezinformáciám, ruší tisícky účtov s väzbami na Čínu, Rusko a Turecko

Veda a technika

12.6.2020 (Webnoviny.sk) – Spoločnosť Twitter vymazala zo svojej sociálnej siete viac ako 170-tisíc pročínskych účtov a tiež stovky kont s väzbami na Rusko a Turecko. Účty s väzbami na Čínu podľa odborníkov pracujúcich s Twitterom šírili klamlivé geopolitické príspevky priaznivé pre Komunistickú stranu Číny, ktoré sa týkali hongkonských protestov, ochorenia COVID-19 a ďalších tém.

Tweetovanie propekingského obsahu

Dovedna identifikovali 23 750 účtov, ktoré tvorili „hlavnú sieť“ určenú na tweetovanie propekinského obsahu, a ďalších 150-tisíc určených na zosilňovanie obsahu, napríklad retweetovaním z účtov v hlavnej sieti.

Twitter uviedol, že mnoho kont zachytili skoro a nemali teda veľa nasledovateľov ani veľkú aktivitu. Odstránil ich za porušovanie pravidiel o manipulovaní.

Čína konanie spoločnosti spochybňuje

Čínske ministerstvo zahraničia spochybnilo odôvodnenosť konania Twitteru. „Ak Twitter naozaj chce niečo urobiť, mal by zrušiť tie koordinované a organizované účty, ktoré útočia a osočujú Čínu. Čína je najväčšia obeť dezinformácií, sme proti šíreniu dezinformácií,“ uviedol hovorca ministerstva, ktorého cituje televízia CNN.

V súvislosti s Ruskom Twitter pri zákroku proti štátmi podporovaným informačným operáciám zmazal 1152 účtov, ktoré propagovali vládnucu stranu Jednotné Rusko a napádali politických disidentov.

Zrušené účty budú zverejnené v archíve

V Turecku zrušil sieť 7340 účtov, ktoré šírili priaznivý obsah pre Stranu spravodlivosti a rozvoja (AKP) prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Tweety zo zrušených účtov Twitter zverejní vo svojom archíve, kde ich bude možné študovať.

Viac k témam: sociálna sieť
Zdroj: Webnoviny.sk – Twitter nekompromisne bojuje proti dezinformáciám, ruší tisícky účtov s väzbami na Čínu, Rusko a Turecko © SITA Všetky práva vyhradené.