Rusko testovalo vo vesmíre svoj satelit, USA a Veľká Británia hovoria o protisatelitnej zbrani

Veda a technika

24.7.2020 (Webnoviny.sk) – Rusko poprelo tvrdenia Spojených štátov amerických a Veľkej Británie o tom, že nedávno vo vesmíre otestovalo protisatelitnú zbraň. Podľa Moskvy sú tieto vyjadrenia skreslené.

„Vykonaný test nepredstavoval hrozbu pre žiadne vesmírne plavidlo,“ uviedlo ruské ministerstvo obrany s tým, že neporušilo medzinárodné právo.

Vo štvrtok USA a Spojené kráľovstvo vyjadrili obavy nad minulotýždňovou aktivitou Ruska vo vesmíre.

Američania majú dôkazy

Vedúci britského riaditeľstva pre vesmír na ministerstve obrany Harvey Smyth vo štvrtok uviedol, že Rusko testovalo jeden z jeho satelitov, pričom „vystrelil projektil s charakteristikami zbrane“.

Veliteľ amerických vesmírnych síl zase vo štvrtok uviedol, že majú dôkazy o tom, že Rusko „vykonalo test protisatelitnej zbrane vo vesmíre“.

Je to ďalší dôkaz, že Rusko pokračuje s úsilím vyvinúť a testovať vesmírne systémy, a je v súlade s vojenskou doktrínou Kremľa o používaní zbraní, ktoré ohrozujú americké a spojenecké vesmírne zariadenia,“ uviedol Jay Raymond.

Na možné využívanie protisatelitnej zbrane upozornilo aj americké ministerstvo zahraničia a jeho predstaviteľ Christopher Ford dokonca obvinil Moskvu z pokrytectva, pretože tvrdí, že chce rozšírenie kontroly zbraní až do vesmíru.

Iba kontrola techniky

Moskva tvrdí, že s použitím novej technológie vykonala kontroly na ruskej vesmírnej technike. Satelitný test podľa jej tvrdení priniesol „cenné informácie o technickom stave vyšetrovaného objektu“.

Ruské ministerstvo zahraničia vo vyhlásení americké a britské tvrdenia označilo za ďalší protiruský útok a krajiny obvinilo z toho, že situáciu prezentujú skreslene, aby „odôvodnili svoje kroky na rozmiestnenie zbraní vo vesmíre a na tento účel získali financovanie“, píše spravodajský portál BBC s odvolaním sa na ruské médiá.

Podľa Spojených štátov bol spomínaný ruský satelitný systém ten istý, ktorý vyvolal obavy už predvlani aj skôr počas tohto roka, keď ho obvinili z blízkeho manévrovania pri americkom satelite.

Rusko, USA, Spojené kráľovstvo a Čína patria k viac ako 100 krajinám, ktoré sa zaviazali k zmluve, v ktorej sa ustanovuje, že vesmír je na skúmanie pre všetkých a na mierové účely.

Zmluva tiež uvádza, že by sa na obežnú dráhu ani do vesmíru nemali umiestňovať zbrane.

Viac k témam: protisatelitná zbraň, satelit, vesmír
Zdroj: Webnoviny.sk – Rusko testovalo vo vesmíre svoj satelit, USA a Veľká Británia hovoria o protisatelitnej zbrani © SITA Všetky práva vyhradené.