Kapsula z japonskej sondy Hajabusa 2 úspešne pristála v Austrálii, priviezla vzorky asteroidu

Veda a technika

6.12.2020 (Webnoviny.sk) – V južnej Austrálii v nedeľu úspešne pristála kapsula, ktorá priviezla na Zem vzorky vzdialeného asteroidu Ryugu a môže tak prispieť k pochopeniu vzniku slnečnej sústavy a životu na našej planéte. Kapsulu s priemerom 40 centimetrov vypustila v sobotu japonská sonda Hajabusa 2.

Kapsulu našli v odľahlej oblsasti

Japonská vesmírna agentúra JAXA potvrdila, že kapsulu našiel tím v helikoptére na plánovanom mieste pristátia, v odľahlej oblasti Woomera. Po dvoch hodinách už držali vzácny náklad v rukách.

JAXA uviedla, že najprv vykonajú predbežné bezpečnostné analýzy v austrálskom laboratóriu a začiatkom budúceho týždňa ju prevezú do Japonska. Vo Woomere pracujú desiatky japonských odborníkov, ktorí rozmiestnili niekoľko satelitov na príjem signálu z kapsuly.

Austrálsky odborník na vesmírne kamene Trevor Ireland, ktorý vo Woomere čakal na príchod kapsuly, verí, že vzorky budú podobné meteoritu, ktorý spadol pred vyše 50 rokmi v austrálskej Viktórii.

Ďalším cieľom asteroid 1998KY26

Vedcov zaujímajú najmä organické vzorky spod povrchu asteroidu, ktoré neboli ovplyvnené žiarením vo vesmíre alebo inými faktormi.

Hajabusa 2 opustila asteroid Ryugu, vzdialený približne 300 miliónov kilometrov, zhruba pred rokom. Po vypustení kapsuly sa vzdialila od Zeme a zachytila fotografie očakávaného „vesmírneho balíčka„. Jej ďalším cieľom je iný vzdialený asteroid s označením 1998KY26.

Viac k témam: asteroid Ryugu, sonda Hajabusa 2, vesmír
Zdroj: Webnoviny.sk – Kapsula z japonskej sondy Hajabusa 2 úspešne pristála v Austrálii, priviezla vzorky asteroidu © SITA Všetky práva vyhradené.