Americký kongres prešetruje technologických gigantov pre ich dominanciu a údajné monopolistické praktiky

Veda a technika

30.7.2020 (Webnoviny.sk) – Členovia amerického Kongresu vypočúvali generálnych riaditeľov veľkých technologických firiem v súvislosti s ich dominantným postavením a údajnými monopolistickými praktikami, ktoré utlmujú konkurenciu.

Zákonodarcovia v podvýbore Kongresu pre hospodársku súťaž vypočúvali šéfa Facebooku Marka Zuckerberga, generálneho riaditeľa Amazonu Jeffa Bezosa, šéfa Googlu Sundara Pichaia a riaditeľa firmy Apple Tima Cooka.

Panel poslancov totiž už rok prešetruje podnikateľské praktiky gigantov zo Silicon Valley s cieľom zistiť, či je potrebné ich prísnejšie regulovať alebo dokonca prikázať ich rozdelenie.

Podnikateľské praktiky

Šéfovia firiem poskytli mnoho údajov, ktorých cieľom bolo ukázať, akej veľkej konkurencii čelia a aké hodnotné sú pre spotrebiteľov ich inovácie a služby.

Občas však mali problém odpovedať na otázky v súvislosti s ich podnikateľskými praktikami. Čelili aj sérii ďalších otázok v súvislosti s ich údajnou politickou zaujatosťou, s ich vplyvom na demokraciu v USA či s ich rolou v Číne.

Radikálne rozdiely

Predseda panelu zákonodarcov člen Snemovne reprezentantov za štát Rhode Island, demokrat David Cicilline, o prešetrovaných firmách povedal, že „majú príliš veľa moci“. Nestranní pozorovatelia dospeli k radikálne rozdielnym záverom z vypočúvania.

Richard Hamilton, bývalý protimonopolný právnik na americkom ministerstve spravodlivosti, uviedol, že pravdepodobne všetci v podvýbore sa zhodujú na potrebe tvrdšej regulácie všetkých štyroch firiem.

Avšak Stephen Beck, generálny riaditeľ poradenskej firmy cg42, uviedol, že prešetrované technologické spoločnosti a ich značky vyšli z vypočúvania v Kongrese relatívne bez ujmy.

Viac k témam: americký kongres, monopol
Zdroj: Webnoviny.sk – Americký kongres prešetruje technologických gigantov pre ich dominanciu a údajné monopolistické praktiky © SITA Všetky práva vyhradené.