Zvieratá a rastliny v Ugande nám ukazujú, prečo by sme mali zachovať, chrániť a obnovovať pôvodné lesy

Slovensko Správy

26.5.2021 (Webnoviny.sk) – Údolie Albertine Rift je domovom väčšiny pôvodných lesných biotopov v Ugande. Tvoria ho centrálne lesné rezervácie, národné parky a chránené oblasti. Samotné územie Albertine Rift je obrovské a rozprestiera sa od Zambie na juhu cez Tanzániu, Burundi, Rwandu, Konžskú demokratickú republiku až po severnú Ugandu. Tento rozsiahly ekosystém je však ohrozený a mnohým zvieratám hrozí vyhynutie. Ak sa situácia nezlepší, zmeny lokálneho podnebia budú mať v nasledujúcich rokoch výrazný vplyv na biodiverzitu v celom regióne.

Pri príležitosti Medzinárodného dňa biologickej diverzity 2021 s tohtoročnou témou „Sme súčasťou riešenia #ForNature“ vám chcú skupina VELUX a Svetový fond na ochranu prírody (WWF) priblížiť niektoré výnimočné zvieratá, ktoré žijú v Ugande – v krajine, kde bude spoločný projekt nasledujúcich 20 rokov prebiehať. Jeho hlavným cieľom je nájsť riešenia kritických klimatických problémov.

1. Gueréza pláštiková

Guerézy pláštikové z rodu Colobus sú akrobatmi priam olympijských kvalít. S ľahkosťou sa pohybujú v korunách stromov až do výšky 15 metrov, pričom len zriedka zostupujú na zem. Ich meno vzniklo z gréckeho slova „zmrzačený“, čo odkazuje na ich krátke a tupé palce, ktoré ich odlišujú od ostatných opíc.

2. Šimpanz

Šimpanz, náš najbližší príbuzný, patrí medzi pôvodných obyvateľov afrických lesov. Je asi 1,5-krát silnejší než človek, takže môže bez problémov loziť, hojdať sa na stromoch či hľadať svoje obľúbené ovocie. Žije v tlupách s inými šimpanzmi, ktoré môžu mať až 150 jedincov. V roku 1990 boli šimpanzy vyhlásené za ohrozený druh.

3. Hroch

Hrochy sú tretie najväčšie suchozemské cicavce na svete, ktoré väčšinu svojho času trávia vo vode. Pohybujú sa v nej pomocou krátkych pevných nôh so štyrmi prstami. Ich chvosty majú tvar plochej metličky, ktorá im pomáha rozprašovať vlastný trus. Týmto spôsobom si hroch značkuje územie a ostatným jedincom dáva najavo svoj spoločenský status. Hrochy okrem Ugandy žijú vo viac ako 30 ďalších afrických krajinách.

4. Šakal šikmopásy

Šakal šikmopásy, ktorý je o niečo väčší než ostatné šakaly, má na každej strane tela výrazné pruhy. Tieto plaché, no teritoriálne zvieratá sú aktívne najmä večer a na svitaní. Šakaly šikmopáse sa ohlasujú hlasným zavýjaním či ostrými kňučavými zvukmi.

5. Zoborožec

Zoborožce spoznáme najmä podľa pestrofarebných zahnutých zobákov. Jedným z najznámejších zástupcov tejto čeľade je vták Zazu, ktorý sa objavil vo filme Leví kráľ. Zoborožce sú spoločenské a žijú v malých rodinných skupinách či v pároch.

6. Frankolín (jarabica)

Frankolín, drobný hrabavý vtáčik, obýva prostredie hlbokých lesov, v ktorých sa vďaka svojmu čierno-hnedému sfarbeniu dokonale maskuje. Frankolíny patria do čeľade bažantovitých a hustý lesný porast využívajú hlavne na úkryt a výchovu mláďat.

7. Slon africký

Slony si vyslúžili prezývku „lesní záhradníci“, keďže zohrávajú kľúčovú rolu v obhospodarovaní životného prostredia. Pri pohybe a spásaní vegetácie vytvárajú prirodzené protipožiarne pásy, zväčšujú vodné nádrže a ich trus poskytuje rastlinám nevyhnutné živiny. Existujú dva poddruhy slona afrického: slon savanský a slon lesný. Oba patria medzi najohrozenejšie živočíšne druhy na svete.

Zachovanie, ochrana a obnova údolia Albertine Rift

Lesný projekt skupiny VELUX a WWF v Ugande, ktorý je vo fáze implementácie, sa sústreďuje v krajine Kagombe-Bugoma. Pomocou širokej škály opatrení sa projekt zameriava na obnovu zničených lesov, vysádzanie nových stromov a ochranu pôvodných porastov. Súčasťou projektu je tiež výsadba mimo chránených území (súkromné parcely, plantáže, iné agrolesnícke systémy… ), aby sa uspokojil dopyt po lesných surovinách a znížil tlak na prírodné lesy.

Skupina VELUX sa v spolupráci s WWF snaží dosiahnuť, aby sa stala celoživotne uhlíkovo neutrálnou. Investuje pritom do lesných projektov na podporu biodiverzity, ktoré boli vyvinuté špeciálne pre VELUX s cieľom zachytiť uhlíkovú stopu, ktorú spoločnosť vyprodukovala od svojho založenia v roku 1941. Projekt pomôže zastaviť stratu biotopov, odlesňovanie či degradáciu pôdy, ktoré ohrozujú lesné ekosystémy na celom svete. Bude pritom spolupracovať s lokálnymi komunitami, pre ktoré budú projekty výrazným prínosom.

Partnerstvo s WWF je súčasťou stratégie trvalo udržateľného rozvoja skupiny VELUX 2030, ktorá zahŕňa záväzok stanoviť ciele v oblasti znižovania emisií založené na vedeckých poznatkoch prostredníctvom iniciatívy zameranej na vedecké ciele (Science Based Target). S cieľom zmeniť vlastné podnikanie urýchli skupina VELUX investície do energetickej efektívnosti vo svojich výrobných závodoch, prejde na obnoviteľné zdroje energie a nakúpi 100 % elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov. Zároveň výrazne zmení spôsob, akým špecifikuje a nakupuje materiály.

Viac informácií o VELUX Celoživotnej uhlíkovej neutralite a projektoch so zameraním na ochranu lesov v centre pozornosti partnerstva s WWF nájdete na stránke itsournature.com

Informačný servis

Viac k témam: Medzinárodný deň biologickej diverzity, PR, Uganda, velux
Zdroj: Webnoviny.sk – Zvieratá a rastliny v Ugande nám ukazujú, prečo by sme mali zachovať, chrániť a obnovovať pôvodné lesy © SITA Všetky práva vyhradené.