Zuzana Čaputová bude diskutovať s odborníkmi o zmenách v prokuratúre, vyžaduje zásadnejšie zmeny

Slovensko Správy

25.5.2020 (Webnoviny.sk) – Prezidentka Zuzana Čaputová bude v utorok 26. mája diskutovať v Prezidentskom paláci s odborníkmi z právnických profesií a inštitúcií o systémových zmenách vo fungovaní prokuratúry na Slovensku. Agentúru SITA o tom informoval jej hovorca Martin Strižinec.

Blížiaca sa voľba generálneho prokurátora je podľa prezidentky akýmsi „prvým krokom“. Prokuratúra si podľa hlavy štátu však vyžaduje zásadnejšie zmeny, ktorým má predchádzať odborná diskusia.

Prvý krok k zásadnejším zmenám

Na stretnutie prijali pozvanie ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí), predseda Ústavnoprávneho výboru Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Milan Vetrák (OĽaNO), prvá námestníčka Generálnej prokuratúry SR Viera Kováčiková, bývalý predseda Etickej komisie prokuratúry Jozef Sedlák, predseda Rady prokurátorov SR Juraj Purgat, predseda Najvyššieho súdu SR Ján Šikuta, sudkyňa Špecializovaného trestného súdu Pamela Záleská, Marián Giba z Katedry ústavného práva Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave (PF UK), Tomáš Strémy z Katedry trestného práva PF UK a advokátka Kristína Babiaková z organizácie Via Iuris.

Blížiaca sa voľba generálneho prokurátora je podľa prezidentky len prvým krokom, prokuratúra si však vyžaduje oveľa zásadnejšie zmeny, ktorým má predchádzať poctivá a seriózna odborná diskusia,“ uviedol Strižinec.

Čižnárovi končí funkčné obdobie

V utorok 19. mája novelu zákona o prokuratúre predložili do Národnej rady Slovenskej republiky vládni poslanci Juraj Šeliga (Za ľudí), Alojz Baránik (SaS), Ondrej Dostál (SaS), Petra Hajšelová (Sme rodina) a Milan Vetrák (OĽaNO). Podľa nej by sa generálnym prokurátorom mohol stať aj človek, ktorý v minulosti nepôsobil ako prokurátor. Potrebná je aj 15-ročná prax v oblasti práva či minimálny vek 40 rokov. Zvyšuje sa aj počet inštitúcií, ktoré ho môžu navrhnúť.

Sedemročné funkčné obdobie súčasného generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára sa končí 17. júla. Generálneho prokurátora vymenúva a odvoláva prezident SR na návrh parlamentu.

Viac k témam: Národná rada SR, prezidentka SR, prokuratúra
Zdroj: Webnoviny.sk – Zuzana Čaputová bude diskutovať s odborníkmi o zmenách v prokuratúre, vyžaduje zásadnejšie zmeny © SITA Všetky práva vyhradené.