ZSSK vyradila z vlakov reštauračné vozne

Slovensko Správy

16.3.2020 (Webnoviny.sk) – Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) chce vyradením „reštaurákov“ ochrániť cestujúcich, zamestnancov a spomaliť šírenie nového vírusu. Na tomto riešení sa až „do odvolania“, dohodla ZSSK so spoločnosťou WAGON SLOVAKIA KOŠICE (WGS), ktorá nám tieto vozne prevádzkuje.

„Posledné dni nám prinášajú stále nové podnety, ako čo najviac zamedziť sociálnym kontaktom našich pasažierov,“ hovorí Filip Hlubocký, generálny riaditeľ a predseda predstavenstva ZSSK. „Jedna z podstatných vecí je, aby ak už niekto nový vírus má, nakazil čo najmenej ďalších ľudí, ktorí ho môžu nevedomky šíriť ďalej. Preto nebudeme podporovať presúvanie sa cestujúcich vo vlaku medzi vozňami. Za toto obmedzenie sa veľmi ospravedlňujeme a prosíme našich pasažierov, aby sa pred cestou zásobili občerstvením tak, aby ich komfort bol čo najmenej obmedzený.“ Voda k cestovnému v 1. triede rýchlikov bude stále k dispozícii, ako aj voda pre 1. a 2. triedu vlakov InterCity. Zároveň nebude v IC vlakoch poskytovaný uvítací nápoj (káva, čaj).

ZSSK od 15. 3.  jazdí v „sobotňajšom režime“ podľa nariadenia Ústredného krízového štábu a vlády SR. Všetky informácie ZSSK pravidelne zverejňuje a aktualizuje tu: www.zssk.sk/koronavirus.

V súvislosti so zabezpečovaním osobnej dopravy ZSSK zaviedla:

zvýšenú frekvenciu dezinfekcie všetkých železničných vozidiel nad rámec bežného čistenia (okrem toaliet sa navyše dezinfikujú madlá, tlačidlá, kľučky, odpadkové koše a pod.),

dezinfekciu rušňov,
úplnú dezinfekciu interiéru vozidiel ozónom,
dezinfekciu vozidiel chlórom,
zvýšenú frekvenciu dezinfekcie diaľkových vozňov (jeden- až trikrát za 24 hodín),

V rámci interných opatrení národný dopravca:

umožnil pracovať z domu (tzv. home office) pre tých zamestnancov, ktorým to povaha práce umožňuje,
monitoruuje „PN“ a návštev lekárov zamestnancami,
zrušila všetky zahraničné služobné cesty a obmedzila tuzemské cestovanie
zrušila všetky školenia, okrem tých, ktoré sa týkajú bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci (BOZP) a používania osobných ochranných pracovných prostriedkov (OOPP).

Zamestnancom prvého kontaktu, t. j. vlakovému personálu a zamestnancom osobných pokladníc, bol vydaný komplexný balíček s ochrannými pomôckami, ktorý obsahuje antibakteriálny gél, ochranné rúško a jednorazové rukavice. Vlakvedúci navyše dostali aj pokyny, ako sa správať vo vlaku v prípade, že sa v ňom zdržiava osoba s podozrením na koronavírus.

ZSSK taktiež zaviedla opatrenia na zvýšenú mieru dezinfekcie svojich pracovísk.

V súčasnosti ZSSK vzhľadom na mimoriadny stav, ktorý na Slovensku platí, zaznamenáva pokles cestujúcich o viac ako 30 %.

Informačný servis

Viac k témam: Koronavírus, PR, reštauračné vozne, ZSSK, ZSSK Železničná spoločnosť Slovensko
Zdroj: Webnoviny.sk – ZSSK vyradila z vlakov reštauračné vozne © SITA Všetky práva vyhradené.