Zrušili článok o vedúcej úlohe komunistickej strany, Československo sa v roku 1989 vrátilo k pluralite

Slovensko Správy

29.11.2019 (Webnoviny.sk) – Na mimoriadnej schôdzi Federálne zhromaždenie Československej socialistickej republiky (FZ ČSSR) pred 30 rokmi zrušilo ústavný článok, ktorý garantoval komunistickej strane vedúcu úlohu v štáte a spoločnosti.  Predstavitelia československého komunistického režimu pristúpili na požiadavky opozície a súhlasili so zmenou Ústavy po masívnom generálnom štrajku z 27. novembra, keď zistili, že už nemajú takmer žiadnu podporu obyvateľstva.

Celoštátny generálny štrajk

Do celoštátneho dvojhodinového protestného štrajku sa vtedy zapojilo takmer 75 percent obyvateľov, väčšina podnikov, fabrík a inštitúcií. Pracoviská s nepretržitou prevádzkou sa do štrajku zapojili manifestačne.

Štrajk sprevádzali početné demonštrácie, na ktorých občania pod spoločným heslom „Koniec vlády jednej strany“ vyjadrovali svoju nespokojnosť s komunistickým režimom a požadovali slobodné demokratické voľby.

Poslanci vtedajšieho federálneho parlamentu, zloženého prevažne z komunistických prominentov, 29. novembra 1989 sami navrhli zrušiť v ústave 4. článok, ktorý od roku 1960 legislatívne ukotvil vedúcu úlohu komunistickej strany v štáte.

Hlasovalo sa taktiež o zmene článku 6 o Národnom fronte, v ktorom boli združené povolené politické strany a spoločenské organizácie, ako aj o článku 16, podľa ktorého kultúrna politika, vzdelávanie a výchova mohli byť vedené len v duchu marxizmu-leninizmu a vedeckého komunizmu. Zo všetkých 309 prítomných poslancov ani jeden nehlasoval proti ústavným zmenám a ani sa nezdržal hlasovania.

Návrat k politickej pluralite

Po vyše štyroch desaťročiach tak vo vtedajšom Československu skončil mocenský monopol komunistickej strany a republika sa vrátila k systému politickej plurality. Posledné demokratické voľby sa totiž v krajine konali v roku 1946.

Občania si mohli opäť slobodne vyberať svojich zástupcov necelých sedem mesiacov po novembrových udalostiach v roku 1989. Volebné miestnosti sa otvorili nasledujúci rok 8. júna 1990 o 14:00.

Počas dvoch volebných dní vtedy prišlo k hlasovacím urnám rekordných 95,39 percenta voličov a po zrátaní všetkých platných hlasov zvíťazila vo voľbách do Slovenskej národnej rady Verejnosť proti násiliu (VPN) so ziskom 29,35 percenta, ktorá spolu s ďalšími šiestimi stranami obsadila poslanecké kreslá v slovenskom parlamente.

Po voľbách vznikla na Slovensku koalícia zložená z VPN, Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) a Demokratickej strany (DS). Zostavila novú vládu Slovenskej republiky, ktorej predsedom sa 27. júna 1990 stal nominant VPN Vladimír Mečiar. Informácie pochádzajú z www.wikipedia.org, www.upn.gov.sk a archívu agentúry SITA

Viac k témam: Československo, generálny štrajk, komunizmus, Nežná revolúcia
Zdroj: Webnoviny.sk – Zrušili článok o vedúcej úlohe komunistickej strany, Československo sa v roku 1989 vrátilo k pluralite © SITA Všetky práva vyhradené.