Zoznam rozšírili o 11 bezpečnejších krajín, Matovič kritizoval sedenie na zápase v Dunajskej Strede (video)

Slovensko Správy

2.7.2020 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 2. júla, 16:24

Zoznam epidemiologicky bezpečnejších krajín z pohľadu konzília odborníkov sa rozširuje. A to napriek tomu, že z neho epidemiológovia, virológovia a infektológovia vyradili vzhľadom na aktuálny vývoj Bulharsko a Čiernu Horu.

Do zoznamu pribudlo Taliansko aj Čína

Na druhej strane totiž na zoznam bezpečnejších krajín zaradili Holandsko, Belgicko, Francúzsko, Španielsko, Taliansko a Írsko a z mimoeurópskych krajín Austráliu, Japonsko, Nový Zéland, Južnú Kóreu a Čínu.

Informoval o tom vo štvrtok po rokovaní konzília odborníkov premiér Igor Matovič, ktorý zároveň kritizoval situáciu na stredajšom futbalovom zápase medzi Dunajskou Stredou a bratislavským Slovanom.

Viac o téme: Koronavírus

Návštevníci totiž na ňom odignorovali povinné šachovnicové sedenie, čo je podľa Matoviča veľmi rizikovým faktorom.

Upravené sedenie na športových zápasoch

„Presne na toto dnes dopláca Srbsko, Severné Macedónsko a ďalšie krajiny, kde jeden futbalový zápas zrazu rozbehol druhú vlnu epidémie,“ tvrdí.

Po novom tak bude na športových podujatiach upravené sedenie tak, aby bol vždy jeden rad celý voľný, aby sa to organizátorom jednoduchšie kontrolovalo. Ak to podľa premiéra nezaberie, môžu sa návštevy na takýchto podujatiach opäť zakázať.

„Ak to nebude fungovať, budeme musieť bohužiaľ zaradiť spiatočku, a takéto športové podujatia sa zrušia, lebo bude to jednoducho neúmerné riziko,“ dodal.

Tlačová konferencia

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Približne polovica prípadov pochádzala zo zahraničia

Ako informovala vedúca odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Trenčíne Mária Štefkovičová, v júni Slovensko zaznamenalo viac ako 130 nových prípadom koronavírusu, z toho 63 prípadov bolo importovaných zo zahraničia.

Z vysoko rizikových krajín to bolo 42 prípadov, z toho po 14 bolo z Ukrajiny a Spojeného kráľovstva. Išlo aj o importované nákazy z krajín, ktoré nie sú významne rizikové, a síce 17 z Česka, tri z Nemecka a jeden prípad z Rumunska.

Podľa hlavného hygienika SR Jána Mikasa sa od skončenia štátnej karantény na úrady verejného zdravotníctva nahlásilo približne 3,5 tisíca občanov, ktorí prišli z rizikových krajín.

Dodal však, že táto informácia má už niekoľko dní. Hraničnú kontrolu, akú sme na Slovensku mali, považuje podľa neho konzílium v súčasnosti za neefektívnu.

Zvažujú využitie e-karantény

Zvažuje však opätovné využitie inteligentnej karantény. „Neradi by sme išli cestou plošného zatvárania hraníc, musela by sa situácia aj v rámci Slovenskej republiky dramaticky zhoršiť,“ doplnil.

Ako dodal premiér Matovič, konzílium odborníkov zvažuje, či neustúpiť od vyžadovania negatívneho testu na koronavírus pri vstupe na Slovensko, pokiaľ občania cestujú z krajín, ktoré Slovensko nezaradilo medzi bezpečné.

Obáva sa totiž, že ľudia práve pre cenu týchto testov v zahraničí po príchode na Slovensko klamú a tvrdia, že sa vracajú z bezpečných krajín.

Konzílium teda bude rozhodovať ešte o tom, či týmto občanom bude na piaty deň od začatia povinnej domácej karantény testovanie preplácať štát. Premiér tiež vyzval na opatrnosť pri cestovaní do Českej republiky, a to najmä v oblasti Sliezska a hlavného mesta Prahy.

Viac k témam: COVID-19, Koronavírus, premiér Slovenskej republiky
Zdroj: Webnoviny.sk – Zoznam rozšírili o 11 bezpečnejších krajín, Matovič kritizoval sedenie na zápase v Dunajskej Strede (video) © SITA Všetky práva vyhradené.