Zostavenie nemeckej vlády bude trvať mesiace, tvrdí diplomat. Najväčšie šance dáva Scholzovi

Správy Svet

26.9.2021 (Webnoviny.sk) – Zostavenie novej nemeckej vlády bude trvať mesiace. Takýto názor v rozhovore pre britskú spravodajskú televíziu BBC vyslovil niekdajší nemecký veľvyslanec v Spojenom kráľovstve Peter Ammon.

Už 69-ročný rodák z Frankfurtu nad Mohanom, ktorý bol nemeckým veľvyslancom v Británii v rokoch 2014 – 2018 a predtým i v Spojených štátoch, očakáva, že Angela Merkelová ešte nejaký čas zostane vo funkcii kancelárky, kým budú trvať rokovania o vytvorení „trojstrannej koalície“.

Ammon poznamenal, že Olaf Scholz má podľa neho najväčšiu šancu stať sa budúcim nemeckým kancelárom, pretože strana Zelených dala jasne najavo, že uprednostňuje koalíciu so Sociálnodemokratickou stranou Nemecka (SPD), ktorej lídrom je práve Scholz.

Zároveň dodal, že Slobodní demokrati (FDP) „nemôžu opäť odmietnuť možnosť byť pri zostavení vlády“, ako to urobili pred štyrmi rokmi.

Poznamenal taktiež, že každá potenciálna trojstranná koalícia môže byť „menej stabilná ako tradičná dvojstranná koalícia“.

Viac k témam: parlamentné voľby v Nemecku
Zdroj: Webnoviny.sk – Zostavenie nemeckej vlády bude trvať mesiace, tvrdí diplomat. Najväčšie šance dáva Scholzovi © SITA Všetky práva vyhradené.