Zoologická záhrada Košice oslavuje okrúhle výročie, pripomína si 40 rokov od svojho založenia

Slovensko Správy

22.12.2019 (Webnoviny.sk) – Zoologická záhrada Košice si v týchto dňoch pripomína štyridsiate výročie založenia. V jubilejnom roku 2019 ju navštívilo 250-tisíc návštevníkov. Informovala o tom Eva Malešová zo ZOO Košice.

Zoologická záhrada v Košiciach sa začala budovať v roku 1979 ako mestská príspevková organizácia a jej začiatky sprevádzalo množstvo komplikácií. Po piatich rokoch sa ujali iniciatívy mladí Košičania, ktorí vyhlásili Zoologickú záhradu za Stavbu mládeže.

DinoPark zabral

„Prvou expozíciou sa paradoxne stalo vivárium na Orgovánovej ulici. Pre návštevníkov ho otvorili v roku 1985 a ZOO tu prezentovala ryby, plazy a obojživelníky. Išlo o najväčšiu kolekciu v Československu,“ uviedla Malecová. Prvým zvieraťom bola kobyla huculského koňa. Prechodný domov, tak ako ďalšie zväčša darované zvieratá, našla v areáli vtedajšej vysokej školy veterinárnej.

Zoologická záhrada svoje brány otvorila skúšobne na pár dní v roku 1985 a o rok neskôr, už natrvalo. Pre návštevníkov postupne pripravila nové expozície, okrem iného voliéru pre dravce, ktorá je svojím technickým riešením dodnes unikátom.

„K oceňovaným patrí tiež areál pre medvede, ktorý vznikol v roku 2002. Novým lákadlom sa stali v rokoch 2006 a 2008 tulene a tučniaky, ktoré dodnes vedú rebríček obľúbenosti a o razantný nárast návštevnosti sa postaral v roku 2013 DinoPark,“ informovala Malecová.

Návštevnosť stúpa

Ako ďalej dodala rozvoju zoologickej záhrady v posledných rokoch pomohli projekty z prostriedkov EU. Vďaka jednému z nich ZOO rozšírila prehliadkovú časť o nový návštevnícky okruh Altaj dlhý 850 metrov s expozíciou pre kozorožce.

Prihraničná spolupráca s maďarským partnermi sa podpísala aj pod najnovší projekt ZOO4NAT a v pôvodnom biotope horského lužného lesa vyrástol rovnomenný návštevnícky mimoriadne obľúbený chodník.

Rozvoj košickej ZOO sa odrazil aj na návštevnosti. Kým ju v roku 1985 navštívilo 6 500 záujemcov, o dvadsať rokov neskôr to bolo takmer 150 tisíc. V jubilejnom roku 2019 ZOO prvýkrát pokorila štvrťmiliónovú hranicu.

Viac k témam: výročie
Zdroj: Webnoviny.sk – Zoologická záhrada Košice oslavuje okrúhle výročie, pripomína si 40 rokov od svojho založenia © SITA Všetky práva vyhradené.