Zomrela grécka herečka a speváčka Irene Papas

Správy Svet

14.9.2022 (Webnoviny.sk) – Vo veku 96 rokov zomrela grécka herečka a speváčka Irene Papas. Smutnú správu v stredu potvrdilo grécke ministerstvo kultúry.

Papas, ktorá sa narodila ako Irene Lelekou 3. septembra 1926 v dedinke pri Korinte, sa medzinárodne preslávila vďaka snímkam Delá z Navarone (1961) a Grék Zorba (1964) s Gregorym Peckom a Anthonym Quinnom. Za jej viac ako 50-ročnú kariéru sa okrem hollywoodskych titulov predstavila napríklad aj vo francúzskej a talianskej produkcii, pričom dovedna má na konte viac ako 70 filmov. Okrem iného bola známa svojím účinkovaním v antických gréckych tragédiách. Medzi jej posledné snímky patrí napríklad Mandolína kapitána Corelliho (2001).

Papas bola podporovateľkou gréckej komunistickej strany a bola hlasnou oponentkou gréckej vojenskej diktatúry v rokoch 1967 a 1974. Preto sa aj odsťahovala do zahraničia a žila napríklad v Ríme či New Yorku.

Grécke umelecké inštitúcie poďakovali Papas za jej podporu pre mladších hercov. Grécke filmové centrum so sídlom v Aténach ju opísalo ako „najväčšiu grécku medzinárodnú filmovú hviezdu“ a dodalo, že „jej imidž je nadčasovou známkou gréckej ženskej krásy“.

Ministerka kultúry Lina Mendoni zosnulú herečku označila za „veľkolepú, majestátnu, dynamickú“ a „zosobnenie gréckej krásy na filmovom plátne a divadelnom javisku“.

Viac k témam: Úmrtie
Zdroj: Webnoviny.sk – Zomrela grécka herečka a speváčka Irene Papas © SITA Všetky práva vyhradené.