Zomrel Bertrand Tavernier, uznávaný francúzsky filmár sa dožil 79 rokov

Správy Svet

25.3.2021 (Webnoviny.sk) – Vo veku 79 rokov zomrel uznávaný francúzsky filmár Bertrand Tavernier. Informovala o tom jeho rodina. Manželka a deti rodáka z Lyonu oznámili, že filmový tvorca skonal vo štvrtok v Sainte-Maxime v juhofrancúzskom departemente Var.

Tavernier po sebe zanechal asi tridsiatku filmov, v ktorých okrem iných účinkovali hviezdy ako Romy Schneider, Isabelle Huppert alebo Dirk Bogarde.

Na réžiu sa preorientoval až neskôr

Bertrand Tavernier sa narodil 25. apríla 1941 a počas svojej kariéry vo filme pôsobil ako asistent réžie, tlačový tajomník alebo kritik a až následne sa preorientoval na réžiu.

Prvé úspechy mu priniesli snímky Hodinár od sv. Pavla (1974), Nech sa začne slávnosť… (1975), ktorá získala štyri francúzske filmové ceny César, alebo Sudca a vrah (1976), ktorá si vyslúžila tri Césary. Jeho film Čas nostalgie (1990) je známy vďaka tomu, že priniesol poslednú filmovú rolu Dirka Bogarda.

Zlatý lev za celoživotné dielo

I keď v anglicky hovoriacich krajinách jeho diela neboli až také známe, jeho hudobná dráma o fiktívnom džezovom muzikantovi Okolo polnoci (1987) vyniesla Herbiemu Hancockovi Oscara za filmovú hudbu.

Medzi ďalšie jeho uznávané režisérske počiny patria napríklad Čistka (1981), Nedeľa na vidieku (1984), Život a nič iné (1989), Návnada (1995) alebo Kapitán Conan (1996).

V roku 2015 mu udelili Zlatého leva za celoživotné dielo na medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach.

Viac k témam: úmrtie
Zdroj: Webnoviny.sk – Zomrel Bertrand Tavernier, uznávaný francúzsky filmár sa dožil 79 rokov © SITA Všetky práva vyhradené.