ZMOS spustil agendu Digitálny reštart, samosprávam zjednoduší fungovanie a občanom uľahčí život

Slovensko Správy

12.5.2022 (Webnoviny.sk) – Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) naplno spúšťa agendu s názvom Digitálny reštart, ktorú avizovalo koncom minulého roka.

Ako informuje ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák, agenda nadväzuje na doterajšie aktivity, pričom spája osvetu s riešeniami pre rozvoj samospráv a komfort obyvateľov.

Výzvy na zlepšenie, ktoré kopírujú reálne potreby, semináre a ukážky realizácií nájdu samosprávy na novej webovej stránke digitalnyrestart.sk.

Aplikácie sa osvedčili v mnohých prípadoch

ZMOS s partnermi počas pandémie poskytlo samosprávam a obyvateľom dve elektronické služby – registračný systém Bookio a aplikáciu MOMky na dlani, ktoré počas celoplošného testovania využilo 3,2 milióna ľudí.

„V súvislosti s riešením utečeneckej krízy sme distribuovali 40 boxov s powerbankami v najvyťaženejších prihraničných oblastiach,“ uviedol Kaliňák. Systém funguje stiahnutím aplikácie a užívateľ si cez QR kód požičia powerbanku zadarmo.

„V spolupráci s Asociáciou hotelov a reštaurácií Slovenska sme bezplatne vytvorili systém pre jednoduché online umiestňovanie utečencov podľa preferencií a reálnych voľných kapacít,“ dodal s tým, že tento systém je v správe rezortu dopravy.

Využívanie ekologickej dopravy

Ďalšou aktivitou ZMOS v rámci Digitálneho reštartu sú opatrenia, ktoré majú obyvateľov motivovať k využívaniu ekologickej formy dopravy.

„Spustili sme zdieľanú dopravu v 15 samosprávach a spúšťame v prvom meste kompletný dopravný hub, v ktorom spojíme pre občana všetky druhy dopravy s princípom „door to door“, ktoré sa môžu medzi sebou balíčkovať či spájať s podujatiami,“ vysvetlil Kaliňák.

Ako dodal, ďalšou aktivitou v rámci ekologickej dopravy bude rozmiestnenie elektronabíjačiek do miest a obcí, aby boli obyvatelia motivovaní kupovať si elektrické automobily či motorky.

Potrebné informácie na jednom mieste

V najbližšom období v rámci Digitálneho reštartu ZMOS poskytne štatutárnym predstaviteľom miest a obcí špeciálnu aplikáciu, v ktorej budú k dispozícii dôležité informácie z legislatívy, eurofondov a činnosti ZMOS.

„Nebude chýbať ani detailný prehľad o termínoch legislatívnych povinností a mnohé iné dôležité informácie,“ poznamenal Kaliňák.

Dodal, že nadväzujú tak aj na doterajší infolist, ktorým už viac ako dva roky každé pracovné ráno posielajú informácie z rôznych dôležitých oblastí pre samosprávu na viac ako 8 500 emailových adries. Uvedené aktivity ZMOS predstavil v polovici týždňa na rokovaní primátorov a starostov zo Slovenska a Poľska v Rzesowe.

„Budúci mesiac bude táto agenda predstavená na podujatí v českom Mikulove, následne na konferencii v Maďarsku a súbežne na odborných sekciách Rady ZMOS podľa príslušného tematického zamerania,“ uzavrel Kaliňák.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: Eurofondy, IT aplikácie, Rezervačný systém Bookio, Samosprávy
Zdroj: Webnoviny.sk – ZMOS spustil agendu Digitálny reštart, samosprávam zjednoduší fungovanie a občanom uľahčí život © SITA Všetky práva vyhradené.