Zlaté víza budú čoskoro zrušené, dlhodobo boli kritizované

Správy Svet

17.2.2022 (Webnoviny.sk) – Veľká Británia ruší takzvané „zlaté víza“, ktoré bohatým investorom ponúkajú možnosť usadiť sa v krajine. Oznámilo to vo štvrtok britské ministerstvo vnútra. Správa prichádza v čase, keď vláda opäť čelí výzvam, aby Spojené kráľovstvo prehodnotilo vzťahy s Ruskom.

Zlaté víza umožnili skorumpovaným elitám vstúpiť do krajiny a existujú obavy, že medzi nimi boli aj osoby, ktoré svoj majetok nadobudli nezákonným spôsobom a boli spojené s rozsiahlejšou korupciou, uviedlo ministerstvo vnútra.

Program zlatých víz zavedený v roku 2008 ponúkal možnosť pobytu ľuďom, ktorí v Spojenom kráľovstve investovali aspoň 2 milióny britských libier (GBP) a ich rodinným príslušníkom umožňoval, aby sa k nim pripojili.

Program bude s okamžitou platnosťou ukončený pre všetkých nových žiadateľov akejkoľvek národnosti, oznámilo ministerstvo vnútra. Medzi držiteľmi týchto víz bolo aj mnoho Rusov. Kritici dlhodobo vyjadrovali obavy, či táto politika neuľahčuje pranie špinavých peňazí vo Veľkej Británii.

(1 EUR = 0,83493 GBP)

Viac k témam: investori, Korupcia, Víza
Zdroj: Webnoviny.sk – Zlaté víza budú čoskoro zrušené, dlhodobo boli kritizované © SITA Všetky práva vyhradené.