Žitňanská si pokračovanie pod vedením Matoviča predstaviť nevie, premiér by mal poznať situáciu v kluboch

Slovensko Správy

17.3.2021 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 16. marca, 16:45

Poslanecký klub strany Za ľudí sa v utorok 16. marca stretol s premiérom Igorom Matovičom (OĽaNO). Predsedníčku klubu Janu Žitňanskú mrzí, že takéto stretnutie bolo až dnes. Ako povedala médiám, od predsedu vlády by sa dalo čakať, že ho bude iniciovať skôr, keďže kríza trvá dlhšie. Čo bude ďalej, je podľa jej slov v rukách Igora Matoviča.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) hodnotí Matovičovo stretnutie s klubom pozitívne. Myslí si, že je dôležité, aby premiér poznal situáciu v kluboch, a to aj s ohľadom na aktuálnu situáciu. „Môžem povedať, že je zrejmé a musí to byť zrejmé aj pánovi premiérovi, že rozhodnutie predsedníctva, ktoré sme mali pár dní dozadu, bolo jednotné. O tej zhode sa vyjadrovali aj jednotliví poslanci v rámci klubu,“ uzavrela ministerka.

Najlepším riešením je odchod premiéra

„Dali sme najavo naším uznesením, že si myslíme, že najlepším riešením je odchod pána premiéra. Chceme rekonštrukciu vlády na pôdoryse tejto koalície. Nechceme predčasné voľby v žiadnom prípade. Nemyslíme si, že menšinová vláda je riešením,”  uviedla Žitňanská s tým, že „loptička” je teraz na strane premiéra.

Verí, že v záujme krajiny a upokojenia situácie príjme rozhodnutie, ktoré bude štátnické. Predsedníčka poslaneckého klubu Za ľudí si vie len ťažko predstaviť pokračovať pod vládou Igora Matoviča.

Predčasné voľby nechcú

Vicepremiérka a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová je za to, aby sa premiér stretával s poslaneckými klubmi aj v budúcnosti. Mohli by sa stretávať pred každou schôdzou Národnej rady SR (NR SR). Povedala to médiám v parlamente.

„Diskusia bola úprimná a otvorená,” povedala s tým, že aj premiér si uvedomuje vážnosť situácie, v akej sa nachádza nielen koalícia, ale aj Slovensko. Krízu podľa jej slov za koalíciu nevyrieši prezidentka ani opozícia. Je to kríza koalície a strany koalície ju musia aj vyriešiť.

Štátny tajomník ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Vladimír Ledecký (Za ľudí) povedal, že cieľom stretnutia nebolo sa na niečom dohodnúť, ale jasne definovať svoje postoje. Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) doplnil, že premiér aj Za ľudí majú rovnaký záujem, a to aby neboli predčasné voľby.

Kolíková v pondelok 15. marca na tlačovej besede uviedla, že ak Igor Matovič zostane premiérom, tak odíde z pozície ministerky. V utorok 16. marca potvrdila, že jej stanovisko sa nezmenilo.

Viac k témam: koaličná kríza, konflikt, stretnutie
Zdroj: Webnoviny.sk – Žitňanská si pokračovanie pod vedením Matoviča predstaviť nevie, premiér by mal poznať situáciu v kluboch © SITA Všetky práva vyhradené.