Žilinka by sa mal postaviť pred verejnosť a vysvetliť zrušenie obvinení Pčolinského a Haščáka, vyzýva SaS

Slovensko Správy

2.9.2021 (Webnoviny.sk) – Strana Sloboda a Solidarita (SaS) dôrazne apeluje na generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby sa postavil pred verejnosť a vysvetlil zrušenie obvinení bývalého riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského a podnikateľa Jaroslava Haščáka.

Ako strana zdôrazňuje v tlačovej správe, pri verejnom vypočúvaní kandidátov na generálneho prokurátora dal Žilinka sľub transparentnosti a otvorenosti.

Deje sa presný opak

„Dva dni po použití paragrafu 363 Trestného poriadku sa deje presný opak. Aj po zverejnení uznesenia o dôvodoch prepustenia Pčolinského ostávajú viaceré otázky. Takto sa dôvera v právny štát nebuduje, veríme, že si to uvedomuje aj generálny prokurátor,“ uviedol poslanec Alojz Baránik.

Dodal, že ľudia vo voľbách odmietli systém „našich ľudí“ a jeho strana bude takúto vôľu ľudu aj presadzovať.

Prokuratúra využila paragraf 363

Generálna prokurátora SR zrušila vznesenie obvinenia voči podnikateľovi Jaroslavovi Haščákovi, bývalému šéfovi kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Ľubomírovi Arpášovi a jeho manželke Dane Arpášovej a tiež obe obvinenia voči exriaditeľovi SIS Vladimírovi Pčolinskému.

Využila pri tom paragraf 363 Trestného poriadku. Podľa neho „generálny prokurátor zruší právoplatné rozhodnutie prokurátora alebo policajta, ak takým rozhodnutím alebo v konaní, ktoré mu predchádzalo, bol porušený zákon“.

Viac k témam: prepustenie na slobodu
Zdroj: Webnoviny.sk – Žilinka by sa mal postaviť pred verejnosť a vysvetliť zrušenie obvinení Pčolinského a Haščáka, vyzýva SaS © SITA Všetky práva vyhradené.