Zemetrasenie v Turecku a Grécku má najmenej 28 obetí, ďalšie ešte môžu byť v zrútených budovách (video)

Správy Svet

31.10.2020 (Webnoviny.sk) – Silné zemetrasenie v Egejskom mori, ktoré zasiahlo Grécko a Turecko, si vyžiadalo už 28 mŕtvych. Zemetrasenie udrelo v piatok popoludní a vyvolalo cunami, ktoré zasiahlo grécky ostrov Samos a turecké mesto Izmir, kde zahynulo 26 ľudí. Nasledovali stovky následných otrasov.

Niekoľko osôb môže byť v spadnutých budovách

Tímom sa už podarilo zachrániť približne sto ľudí, zatiaľ však nie je známe, koľko osôb sa nachádzalo v spadnutých budovách. Na akcii sa podieľa asi päťtisíc záchranárov.

Turecké úrady zatiaľ evidujú 831 zranených, podľa ministerstva zdravotníctva je 25 z nich na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Medzi obeťami sú aj tínedžeri

Na Samose zomreli po páde steny dvaja tíndžeri. Najmenej 19 osôb je zranených. Dvoch pacientov, vrátane 14-ročnej osoby, previezli letecky do Atén. Sedem hospitalizovali na ostrove.

Morská voda zaplavila ulice hlavného prístavného mesta Vathi. Tamojšie úrady vyzvali ľudí, aby sa vyhli pobrežiu a potenciálne poškodeným budovám.

Zemetrasenie malo magnitúdo 6,9

Podľa seizmologického centra Kandilli zemetrasenie malo magnitúdo 6,9 a vychádzalo z hĺbky približne 16 kilometrov.

Otrasy bolo cítiť na východogréckych ostrovoch, v Aténach i v Bulharsku. V Turecku ich cítili v Egejskom a Marmarskom regióne.

Viac k témam: cunami, zemetrasenie
Zdroj: Webnoviny.sk – Zemetrasenie v Turecku a Grécku má najmenej 28 obetí, ďalšie ešte môžu byť v zrútených budovách (video) © SITA Všetky práva vyhradené.