Zelenskyj diskutoval s prezidentom Dudom o ďalšej podpore, poďakoval aj za starostlivosť o ukrajinských utečencov

Správy Svet

10.2.2023 (SITA.sk) – Prezidenti Ukrajiny a Poľska Volodymyr Zelenskyj a Andrzej Duda v piatok diskutovali o „potrebe ďalších spoločných akcií na vojenskú podporu“.

Súčasná situácia na fronte

Ako referuje spravodajský web CNN, obaja sa zhovárali aj o „súčasnej situácii na fronte a bezpečnosti v našom regióne“ a programe „nadchádzajúceho samitu NATO vo Vilniuse“.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Zelenskyj poďakoval Dudovi za podporu, ktorú Poľsko poskytuje Ukrajine, vrátane starostlivosti o milióny ukrajinských utečencov.

Poľsko poskytne bojové lietadlá

Zelenskyj po štvrtkových schôdzkach v Londýne a Bruseli vyhlásil, že niekoľko európskych krajín je pripravených poskytnúť Ukrajine bojové lietadlá. Avizoval vtedy, že ho čaká séria bilaterálnych stretnutí, kde bude téme bojového letectva venovaná náležitá pozornosť. Mená krajín bližšie nešpecifikoval, no už vtedy sa špekulovalo o tom, že by to mohli byť napríklad Poľsko či Holandsko.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki vo štvrtok povedal, že jeho krajina je pripravená poskytnúť Ukrajine bojové lietadlá, ale potrebuje sa dohodnúť s ostatnými spojencami v NATO, pretože stav poľských zásob je nízky.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: Bojové lietadlá, Európsky samit, poľský premiér, Poľský prezident, pomoc Ukrajine, rusko-ukrajinský konflikt, Ukrajinský prezident
Zdroj: SITA.sk – Zelenskyj diskutoval s prezidentom Dudom o ďalšej podpore, poďakoval aj za starostlivosť o ukrajinských utečencov © SITA Všetky práva vyhradené.