Združenie samosprávnych krajov žiada zmenu legislatívy, aby mohli poslanci rokovať aj v krízovom režime

Slovensko Správy

21.3.2020 (Webnoviny.sk) – Samosprávne kraje, mestá a obce, ktoré plánovali v týchto dňoch zasadnutia svojich zastupiteľstiev, ich v záujme bezpečnosti a ochrany zdravia rušia. Nie je pritom jasné, kedy budú môcť poslanci opäť zasadať.

Viac o téme: Koronavírus

Združenie samosprávnych krajov SK8 bude preto podľa jeho predsedu Jozefa Viskupiča žiadať novú vládu a parlament, aby v krátkej dobre upravili legislatívu tak, aby zjednodušila možnosť zastupiteľstvám samosprávnych krajov rokovať a prijímať rozhodnutia. Do úvahy prichádza rokovanie zastupiteľstiev s využitím moderných technológií.

Presadzujú zmenu zákona

„Zákon o samosprávnych krajoch de facto nepredpokladá existujúcu situáciu a neumožňuje flexibilne reagovať, napríklad prispôsobenou formou rokovania zastupiteľstiev. Združenie samosprávnych krajov SK8 podobne ako ZMOS, preto presadzuje zmenu zákona, ktorá umožní rokovanie zastupiteľstiev v krízovom režime, napríklad aj prostredníctvom využitia moderných technológii, pri zabezpečení zachovania verejnosti a transparentnosti rokovania zastupiteľstva,“ povedal Viskupič.

Nutná fyzická prítomnosť na rokovaniach

V súčasnosti môže rokovať len v zbore, pričom musí byť fyzicky prítomná nadpolovičná väčšina poslancov. Zastupiteľstvo Trnavského samosprávneho kraja bolo pôvodne zvolané na 18. marca, väčšina poslancov sa v súčasnej situácii, spôsobenej koronavírusom, z rokovania ospravedlnila.

Súčasná krízová situácia vyvolaná šírením koronavírusu a následné opatrenia súvisiace s aktivovaním núdzového stavu podľa neho výrazne obmedzujú aj riadne fungovanie zastupiteľských orgánov krajskej ako aj miestnej samosprávy.

Viac k témam: COVID-19, epidémia, Koronavírus, Matovičova vláda (OĽaNO-Sme rodina-SaS-Za ľudí), SK8, Združenie samosprávnych krajov SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Združenie samosprávnych krajov žiada zmenu legislatívy, aby mohli poslanci rokovať aj v krízovom režime © SITA Všetky práva vyhradené.