Záplavy v Indonézii paralyzovali dopravu, spôsobili zosuvy pôdy a vyhnali ľudí z domovov

Správy Svet

2.1.2020 (Webnoviny.sk) – Záplavy si v hlavnom meste Indonézie vyžiadali najmenej 16 mŕtvych, desaťtisíce ľudí vyhnali z domovov a viedli aj k uzavretiu letiska.

Vo štvrtok o tom informovala tamojšia agentúra pre zmierňovanie katastrof s tým, že monzúnové dažde a stúpajúce hladiny riek zaplavili najmenej 169 štvrtí a v častiach Bogor a Depok na predmestiach Jakarty spôsobili zosuvy pôdy.

Ľudia v dočasných domovoch

Ako uviedol hovorca agentúry Agus Wibowo, záplavy, ktoré miestami dosiahli až 2,5 metra, postihli tisícky domov a budov v chudobných i bohatých častiach mesta, paralyzovali dopravu a prinútili úrady k odstávkam elektrickej energie a vody. Viac ako 31-tisíc ľudí skončilo v dočasných útulkoch.

Guvernér Jakarty Anies Baswedan po leteckom prieskume zaplaveného mesta povedal novinárom, že na Silvestra zaznamenali v Jakarte a v hornatých oblastiach provincie Západná Jáva až 37 centimetrov zrážok, ktoré spôsobili, že sa rieky Ciliwung a Cisadane vyliali z brehov.

Evakuácie a pomoc ľuďom

S evakuáciou a montovaním mobilných vodných čerpadiel podľa jeho slov pomáha ľuďom 120-tisíc záchranárov. Guvernér sa zaviazal, že jeho administratíva dokončí projekty na zmiernenie záplav na oboch riekach.

Riaditeľka úradu pre civilné letectvo Polana Pramesti informovala, že voda zaplavila aj runway na letisku Halima Perdanakusumu. To viedlo k jeho uzavretiu a ovplyvnilo to zhruba 19-tisíc pasažierov.

Viac k témam: monzúnové dažde, uzavretie letiska, záplavy, zosuv pôdy
Zdroj: Webnoviny.sk – Záplavy v Indonézii paralyzovali dopravu, spôsobili zosuvy pôdy a vyhnali ľudí z domovov © SITA Všetky práva vyhradené.