Zaočkovaní ľudia sú väčšími roznášačmi koronavírusu, lekár vyvracia ďalší hoax

Slovensko Správy

26.4.2021 (Webnoviny.sk) – Tisíce zdieľaní na sociálnych sieťach mal hoax, podľa ktorého môžu byť zaočkovaní ľudia väčší roznášači koronavírusu ako nezaočkovaní. Ako ďalej uvádza polícia vo svojom profile „Hoaxy a podvody – Polícia SR“, na tvrdenia zverejnené na účte „Emilia Minarikova“ sa opýtali lekára. Ten skonštatoval, že zaočkovaní majú výrazne nižšiu šancu získať nielen príznakovú, ale aj bezpríznakovú infekciu v porovnaní s nezaočkovanými.

„Vakcíny proti vírusu SARS-CoV-2 chránia primárne pred vznikom závažného ochorenia a pred úmrtím na COVID-19,“ zdôraznil lekár Marián Jánoš s tým, že účinnosť vakcín pred vznikom samotného ochorenia sa môže medzi jednotlivými vakcínami líšiť, klinické štúdie však preukázali zatiaľ vysokú účinnosť od 90 do 95 percent.

Viac o téme: Koronavírus COVID-19 vakcína

Jánoš zároveň pripomína, že infekcia a ochorenie nie je to isté. „Je možné sa infikovať vírusom bez toho, aby sa ochorenie COVID-19 vôbec rozvinulo. V tomto prípade je legitímna otázka, či vakcíny okrem prevencie vzniku ochorenia zabraňujú aj prenosu infekcie od zaočkovaných,“ povedal lekár a doplnil, že na základe čerstvých štúdií existuje dôvod byť optimistický.

Vakcíny sa totiž ukazujú byť veľmi efektívne nielen ako ochrana pred vznikom ochorenia, ale aj proti samotnej infekcii vírusom SARS-CoV-2. „Dáta naznačujú 70 až 90-percentnú úspešnosť vakcín v prevencii pred samotnou infekciou,“ dodal Jánoš.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: COVID-19, hoax, Koronavírus, Očkovanie proti koronavírusu na Slovensku
Zdroj: Webnoviny.sk – Zaočkovaní ľudia sú väčšími roznášačmi koronavírusu, lekár vyvracia ďalší hoax © SITA Všetky práva vyhradené.