Zákon Záborskej rieši adresnú podporu tehotných žien aj v sociálnej oblasti, zlepší kvalitu života viacpočetných rodín

Slovensko Správy

31.8.2021 (Webnoviny.sk) – Viac informácií pre tehotné matky a rovnako i pre štát zabezpečí kvalitné východiská pre tvorbu efektívnych opatrení v oblasti zdravia i sociálneho zabezpečenia, pomoci.

Núdzové bývanie pre tehotné ženy, osobitý príspevok pre ťažko zdravotne znevýhodnené deti či kočíkovné v plnej výške aj pre štvrté dieťa v rodine sú niektoré z opatrení, obsiahnuté v návrhu zákona o pomoci tehotným ženám, ktorý do parlamentu predkladá skupina poslancov okolo Anny Záborskej (OĽaNO – Kresťanská únia). Kľúčovým ostáva lepšie právne postavenie tehotnej ženy, jej nenarodeného dieťaťa, viac adresnej pomoci pre matky, viac informácií o možnostiach a podpore v tehotenstve, viac slobody pre rozhodnutie.

„Podstatou a základným kameňom politiky Kresťanskej únie ako aj môjho dlhoročného snaženia je podpora rodiny. V diskusii s odborníkmi ako aj s ministerstvami financií a práce sme pripravili sériu opatrení, ktoré pomôžu ženám a ich rodinám. Je nevyhnutné vytvoriť podmienky preto, aby žiadna žena nemala sociálne či ekonomické dôvody rozhodnúť sa pre umelé ukončenie tehotenstva,“ uviedla A. Záborská na stretnutí s médiami, kde predstavila základné piliere zákona.

Poslanci navrhujú napríklad rozšíriť poberanie takzvaného kočíkovného aj pre rodičov štvrtého dieťaťa. Medzi opatrenia, ktoré zmiernia obavy z vyšších nákladov pri viacdetnej rodine patrí i výrazné zníženie registračného poplatku pri kúpe auta pre rodičov minimálne troch detí.

Pre rodičov ťažko zdravotne znevýhodneného dieťatka je určený osobitný príplatok ku kočíkovnému vo výške viac ako 3000 eur.

„Očakávanie dieťatka je väčšinou krásne. Sú však aj neplánované tehotenstvá. Práve pre takéto situácie prichádzame s návrhom utajeného tehotenstva a núdzového bývania pre tehotné matky. Súčasťou nášho návrhu sú aj opatrenia na pomoc tehotným ženám, ktoré sa rozhodujú o umelom ukončení tehotenstva.

Tehotná žena potrebuje a zaslúži si podporu svojho okolia i spoločnosti. Potrebuje informácie a možnosť byť vypočutá bez odsudzovania a nátlaku.

„Štát pred mnohými rokmi rezignoval na systémovú podporu tehotných žien v núdzi. Ponechal to na tretí sektor, dobrovoľníkov, ľudí dobrej vôle. Chceme, aby si štát v tejto dôležitej oblasti začal plniť svoju úlohu. Jednoznačne povedal, že stojí na strane ženy a jej nenarodeného dieťaťa. Náš návrh zákona je iba začiatok. Cieľom nie je nič iné ako spoločnosť, ktorá si ctí život a uznáva dôležité postavenie ženy,“ dodáva A. Záborská.

Návrh zákona o pomoci tehotným ženám v kocke

Núdzové bývanie pre tehotné ženy v krízovej situácii.
Osobitný príspevok pri narodení dieťaťa s ťažkým zdravotným postihnutím.
Príspevok pri narodení dieťaťa v plnej výške aj pre 4. narodené dieťa.
Zníženie registračného poplatku na auto o 70% v prípade, že kupujúci je rodič 3 a viac detí.
Zavádza sa inštitút utajeného tehotenstva.
Premenovanie umelého prerušenia na umelé ukončenie tehotenstva.
Predĺženie lehoty na rozmyslenie o umelom potrate na 72 hodín.
Výrazné rozšírenie informácií, ktoré tehotná žena dostane pri žiadosti o umelé ukončenie tehotenstva.
Kontrola dodržiavania procesného postupu pri realizácii umelého potratu prejde z VÚC na MZ SR.
MZ SR bude výročne zverejňovať správu o potratovosti na Slovensku s návrhom ďalších opatrení.
Zrušia sa všetky doterajšie zastarané vyhlášky týkajúce sa potratov a MZ SR bude povinné vydať nové.
Zavádza sa právo na druhú lekársku (poisťovňou hradenú) správu v prípade ťažkého postihnutia nenarodeného dieťaťa.
Zavádza sa povinnosť ošetrujúceho gynekológa byť súčinný so zabezpečením druhej lekárskej správy.
Zavádza sa zákaz reklamy na potrebu resp. služby a tovary spojené s výkonom umelých potratov.
Zavádza sa zisťovanie väčšieho množstva informácií o ženách, ktoré sa rozhodli podstúpiť umelé ukončenie tehotenstva a ich situácii a dôvodoch s cieľom pomenovať a riešiť príčiny potratovosti v SR.
Zavádza sa možnosť poskytovať dotácie právnickým osobám poskytujúcim poradenstvo a sprevádzanie ženám rozhodujúcim sa o umelom potrate z prostriedkov úradu vlády.

Informačný servis

Viac k témam: PR
Zdroj: Webnoviny.sk – Zákon Záborskej rieši adresnú podporu tehotných žien aj v sociálnej oblasti, zlepší kvalitu života viacpočetných rodín © SITA Všetky práva vyhradené.