Základné ľudské práva Rómov sú na Slovensku často porušované, uviedla ombudsmanka Patakyová

Slovensko Správy

8.4.2021 (Webnoviny.sk) – Základné ľudské práva Rómov sú na Slovensku často porušované. Vo svojom profile na sociálnej sieti to pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov uviedla verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová.

Poukázala pritom na prípady súvisiace s pandemickou situáciou ale aj udalosťami, ktoré sa odohrali pred ňou.

„Príkladom je uzatváranie celých marginalizovaných rómskych komunít, ku ktorému sa vyjadrujem už od prvej vlny pandémie. Takáto karantenizácia má diskriminačný charakter a nie je riadne odôvodnená,“ konštatuje Patakyová.

Za ďalšie príklady porušovania základných ľudských práv v marginalizovanej komunite považuje napríklad neschopnosť garantovať pitnú vodu chudobným vrstvám na Slovensku, doposiaľ nevyriešené nezákonné sterilizácie rómskych žien či segregáciu rómskych detí vo vzdelávaní.

Spoločnosť podľa Patakyovej musí dbať na to, aby boli šance a príležitosti pre každého rovnaké a myslieť na problémy marginalizovaných rómskych komunít, ktorým čelia v každodennom živote.

„Všetci ľudia si musia byť rovní v dôstojnosti a právach bez akejkoľvek diskriminácie. Preto je nevyhnutné, aby sa s každým zaobchádzalo rovnako v rámci pandémie, ale aj po jej skončení,“ dodala ombudsmanka.

Viac k témam: diskriminácia, ľudské práva, Marginalizované rómske komunity (MRK), Medzinárodný deň Rómov, Pandémia, porušovanie ľudských práv
Zdroj: Webnoviny.sk – Základné ľudské práva Rómov sú na Slovensku často porušované, uviedla ombudsmanka Patakyová © SITA Všetky práva vyhradené.