Začína sa súdny proces v kauze vraždy Jána Kuciaka, jeden zo spolupáchateľov by mal svedčiť

Slovensko Správy

13.1.2020 (Webnoviny.sk) – V pondelok začína pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku hlavné pojednávanie vo veci vrážd novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej, podnikateľa Petra Molnára a ďalších skutkov.

Po tom, ako súd na verejnom zasadnutí 19. decembra prijal obžalobu podanú Úradom špeciálnej prokuratúry, vytýčil pojednávania na 13., 14., 15., 20., 21., 22. januára a na 3., 4. a 6. februára. Počas prvých pojednávacích dní sa na súde očakáva prednes obžaloby a vyjadrenia či prípadné výsluchy štvorice obžalovaných.

Na programe by mal byť v prvých pojednávacích dňoch aj výsluch kľúčového svedka Zoltána Andruskóa, ktorý sa na vražde novinára a jeho priateľky podieľal ako sprostredkovateľ.

Andruskó s dohodou o vine a treste

V prípade Andruskóa schválil Špecializovaný trestný súd 30. decembra dohodu o vine a treste, v rámci ktorej mu bol uložený trest 15 rokov väzenia v ústave zo stredným stupňom stráženia. Andruskó sa pôvodne s prokurátorom dohodol na desaťročnom treste, podľa súdu by však takýto trest nebol spravodlivý.

Podľa výsledkov vyšetrovania Andruskó na základe objednávky od Aleny Zs. s prísľubom odpustenia dlhu 20-tisíc eur a odmeny 50-tisíc eur kontaktoval Tomáša Sz., ktorý sa spolu s Miroslavom M. podľa obžaloby podieľal na usmrtení Kuciaka.

Tomášovi Sz. tiež Andruskó odovzdal mobilný telefón s údajmi o neskôr zavraždenom novinárovi. Po svojom zadržaní v septembri minulého roku Andruskó spolupracoval s vyšetrovateľmi.

Obžalovaní sú stíhaní väzobne

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v tomto prípade obžalobu na Tomáša Sz., Miroslava M., Alenu Zs. a tiež Mariana K. Všetci menovaní sú stíhaní väzobne, u Mariana K. je však dôvodom kauza údajného falšovania zmeniek v hodnote desiatok miliónov eur.

Obžaloba v tomto prípade bola podaná pre šesť skutkov, z toho dve úkladné vraždy. Jedna sa týka Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, druhá podnikateľa Petra Molnára z Kolárova z roku 2016 (v tomto prípade sa obžaloba týka iba Miroslava M. a Tomáša Sz.). V prípade uznania viny hrozí obvineným trest 25 rokov alebo doživotie.

Jána Kuciaka a jeho partnerku zastrelili vo februári 2018 v ich dome v obci Veľká Mača. Kuciak pracoval ako investigatívny novinár pre portál Aktuality.sk. V rámci svojej činnosti sa zameriaval aj na kauzy spojené s Marianom K.

Viac k témam: Súd v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka, vražda novinára
Zdroj: Webnoviny.sk – Začína sa súdny proces v kauze vraždy Jána Kuciaka, jeden zo spolupáchateľov by mal svedčiť © SITA Všetky práva vyhradené.