Za vyšetrovanie trestných činov príslušníkov finančnej správy už nebude zodpovedný kriminálny úrad, ale finančné riaditeľstvo

Slovensko Správy

2.11.2021 (Webnoviny.sk) – Kompetencia v oblasti vyšetrovania a skráteného vyšetrovania trestných činov príslušníkov finančnej správy a zamestnancov finančného riaditeľstva sa presunie z Kriminálneho úradu finančnej správy na Finančné riaditeľstvo SR.

Vyplýva to z novely zákona o finančnej správe, ktorú v utorok schválil parlament. Novelou zákona sa tiež posilňujú kompetencie a oprávnenia Kriminálneho úradu finančnej správy v boji proti nedovolenému obchodovaniu medzi členskými štátmi Európskej únie s omamnými a psychotropnými látkami a so zbraňami.

Zmenené ustanovenia

Menia sa aj ustanovenia týkajúce sa služobného pomeru príslušníkov finančnej správy. Ide napríklad o zavedenie ďalšej možnosti vykonávať dočasnú štátnu službu, o výberové konanie a s tým súvisiace osobitné ustanovenie, ak sa do výberového konania prihlási okrem občana aj príslušník finančnej správy.

Zakotvuje sa aj možnosť výkonu štátnej služby na inej adrese, ako je miesto výkonu štátnej služby a zosúlaďuje sa vek dieťaťa so všeobecnou právnou úpravou (11 rokov) pri poskytnutí služobného voľna s nárokom na služobný plat.

Čerpanie prostriedkov v nasledujúcich rokoch

Parlament schválil aj pozmeňujúci návrh poslanca za OĽaNO Györgyho Gyimesiho, podľa ktorého prostriedky z plánu obnovy a odolnosti, ktoré sa nepodarí vyčerpať do konca tohto roka, bude možné čerpať aj v nasledujúcich rokoch.

Novelou zákona o bankách sa umožní finančnej správe pri odhaľovaní a dokumentovaní trestnej činnosti jej príslušníkov požiadať banku o správu k náležitostiam, ktoré sú predmetom bankového tajomstva jej klienta.

Zmenou zákona o cestovných dokladoch sa medzi osoby, ktorým Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR vydáva diplomatický pas, zaraďuje aj pridelenec finančnej správy.

Viac k témam: trestné činy
Zdroj: Webnoviny.sk – Za vyšetrovanie trestných činov príslušníkov finančnej správy už nebude zodpovedný kriminálny úrad, ale finančné riaditeľstvo © SITA Všetky práva vyhradené.