Za šesť rokov zomrelo v stredozemnom mori viac ako 20-tisíc migrantov, väčšina sa stráca bez stopy

Správy Svet

6.3.2020 (Webnoviny.sk) – Vo vodách Stredozemného mora zomrelo od roku 2014 podľa odhadov viac ako 20-tisíc migrantov. V piatok to oznámila Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM). K prekročeniu tohto „hrozného míľnika“ prispeli nedávne námorné nehody. Hovorca IOM Paul Dillon poukázal na incidenty vrátane predpokladaného utopenia sa 91 ľudí, ktorí vyplávali 9. februára z líbyjského Garabulli, a zmiznutie lode, ktorá 14. februára vyplávala z Alžírska.

IOM v piatok podotkla, že ročný počet úmrtí sa od roku 2016, keď pri pokuse preplávať Stredozemné more zomrelo viac ako 5 000 ľudí, každý rok znižoval.

Zároveň zopakovala svoju výzvu na „rozšírenie bezpečných a legálnych postupov pre migrantov a utečencov„, ktoré pomôžu znížiť ich motiváciu zvoliť si nepravidelné kanály a „pomôcť predchádzať zbytočným a odvrátiteľným stratám na životoch„.

Organizácia tiež poukázala na takzvané „lode duchov“ a „neviditeľné vraky lodí„, ktoré často nahlasujú mimovládne organizácie, ktoré dostávajú volania o pomoc od migrantov v núdzi na mori alebo od príbuzných osôb, ktorí prišli o svojich blízkych. „Dve tretiny úmrtí, ktoré sme zaznamenali, sú ľudia stratení na mori bez stopy,“ uviedol riaditeľ Globálneho centra IOM pre analýzu údajov o migrácii Frank Laczko. „Fakt, že sme dosiahli tento nový hrozný míľnik posilňuje postoj IOM, že je naliehavo potrebné v Stredomorí zvýšiť komplexnú (pátraciu a záchrannú) kapacitu,“ dodal.

Viac k témam: Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM), migranti, utečenci
Zdroj: Webnoviny.sk – Za šesť rokov zomrelo v stredozemnom mori viac ako 20-tisíc migrantov, väčšina sa stráca bez stopy © SITA Všetky práva vyhradené.