Z parlamentu unikli informácie o hlasovaní, Smer a ĽSNS mali spoločnú tlačovku

Slovensko Správy

24.4.2020 (Webnoviny.sk) – Opozícia žiadala po uniknutí výsledkov hlasovania o členoch súdnej rady výmenu všetkých skrutátorov, no neuspela. Na spoločnej tlačovej konferencii o tom informovali predstavitelia strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) a Kotlebovci – Ľudová strana naše Slovensko (ĽSNS).

Vo štvrtok 23. apríla, kedy parlament hlasoval o nominantoch politických strán na členov Súdnej rady SR, boli zverejnené výsledky na webe Denníka N skôr, ako na stránke Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR).

Pri sčítaní budú odobraté mobilné telefóny

Pre únik informácií v piatok zasadalo aj poslanecké grémium. Opoziční poslanci na ňom žiadali, aby všetci skrutátori – teda poslanci, ktorí kontrolujú výsledky hlasovania – boli vymenení. Nakoniec sa dohodli s koalíciou iba na tom, že skrutátorom budú pri sčítaní hlasov odobraté mobilné telefóny.

Dušan Jarjabek (Smer-SD) únik informácií označil ako parlamentnú korupciu medzi novinármi a poslancami, za ktorú si teraz daný skrutátor môže podľa neho od novinára vypýtať protihodnotu. Zdôraznil, že opozícia nemá dôveru v súčasných skrutátorov. Poslankyňa Jana Vaľová (Smer-SD) dodala, že tento postup dokazuje blízkosť médií k „istým“ politickým stranám.

Spoločná tlačovka Smeru a ĽSNS

Práva poslancov NR SR boli poškodené. Je nedôstojné, aby sme sa ako poslanci dozvedeli tieto informácie z médií. Za opozíciu sme prišli s konštruktívnym nápadom, aby boli všetci skrutátori odvolaní, a potom znovu navolení,“ povedal Martin Beluský z ĽSNS.

Poslanci za Smer a ĽSNS mali v piatok prvú spoločnú „opozičnú“ tlačovú konferenciu. Podľa poslancov za Smer, nie je dôležité, že stoja na jednej tlačovej konferencii spoločne s predstaviteľmi strany, ktorá je označovaná za fašistickú. „Sú to presne takí istí poslanci ako tí ostatní, čo tam sedia,“ komentoval Jarjabek. Podľa Beluského sú Smer-SD a ĽSNS v súčasnosti „konštruktívnou opozíciou„.

Viac k témam: Národná rada SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Z parlamentu unikli informácie o hlasovaní, Smer a ĽSNS mali spoločnú tlačovku © SITA Všetky práva vyhradené.