Z Nemecka odídu tisícky amerických vojakov, prezident Trump podpísal ich stiahnutie

Správy Svet

1.7.2020 (Webnoviny.sk) – Americký prezident Donald Trump odsúhlasil stiahnutie 9500 amerických vojakov zo základní v Nemecku. Informoval o tom Pentagon s tým, že počet amerických vojakov v krajine sa tak zníži zo súčasných 34 500 na 25-tisíc. Trump predtým obvinil Berlín, že nedostatočne prispieva do NATO.

Hovorca Pentagonu Jonathan Hoffman neposkytol detaily o tom, kam vojaci pôjdu, ani kedy ich stiahnu. Šéf Bieleho domu minulý týždeň vyhlásil, že časť z nich pôjde do Poľska. „Zredukujeme naše jednotky v Nemecku. Niektorí pôjdu domov, niektorí na iné miesta. Jedným z týchto miest v Európe bude Poľsko,“ vyjadril sa vtedy.

Hoffman dodal, že v nasledujúcich týždňoch o presune informujú Kongres a následne prediskutujú „cestu vpred“ so spojencami z NATO.

„Schválený návrh je v súlade so smernicou prezidenta, posilní odstrašenie Ruska, upokojí NATO, posilní americkú strategickú flexibilitu a operačnú flexibilitu veliteľstva amerických ozbrojených síl v Európe a postará sa o našich vojakov a ich rodiny,“ uzavrel Hoffman.

Viac k témam: americkí vojaci, prezident usa
Zdroj: Webnoviny.sk – Z Nemecka odídu tisícky amerických vojakov, prezident Trump podpísal ich stiahnutie © SITA Všetky práva vyhradené.