Vzťahy medzi EÚ a Tureckom podľa Korčoka prechádzajú skúškou, Slovensko chce prispieť k posilneniu dôvery

Slovensko Správy

17.3.2021 (Webnoviny.sk) – Vzájomné vzťahy medzi Európskou úniou (EÚ) a Tureckom prechádzajú v súčasnosti vážnou skúškou. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nom. SaS) to v tureckej Ankare vyhlásil počas utorkového stretnutia so svojim rezortným kolegom Mevlütom Çavuşogluom. Informoval o tom Tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR).

„Musíme sa navzájom rešpektovať ako partneri a dbať na ľudské práva, ako aj na princípy právneho štátu, ktorý je základným pilierom demokracie a samotnej EÚ,“ priblížil Korčok. Doplnil, že Slovensko chce prispieť k posilneniu vzájomnej dôvery medzi EÚ a Tureckom, ktorá sa v posledných rokoch oslabila. Podľa šéfa slovenskej diplomacie je ochota a pripravenosť Turecka viesť dialóg s EÚ v dôležitých medzinárodných otázkach predpokladom pre intenzívnejšiu spoluprácu.

Korčok osobitne ocenil úsilie, ktoré Turecko vynakladá na starostlivosť o viac ako štyri milióny utečencov, ktorých prichýlilo na svojom území. V tejto súvislosti podporil novelizáciu spoločného vyhlásenia EÚ a Turecka z marca 2016. Obe strany v rámci hodnotenia bilaterálnych vzťahov podporili uskutočnenie odložených bilaterálnych konzultácií a stretnutí a vyslovili sa za zlepšenie hospodárskej a vedeckej spolupráce.

Viac k témam: medzinárodné vzťahy, utečenci
Zdroj: Webnoviny.sk – Vzťahy medzi EÚ a Tureckom podľa Korčoka prechádzajú skúškou, Slovensko chce prispieť k posilneniu dôvery © SITA Všetky práva vyhradené.