Vznikne veľká koalícia opozičných strán? Kiska chce Blok zmeny

Slovensko Správy

19.11.2019 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 19. novembra 14:26

Líder hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič vyzval stranu Andreja Kisku Za ľudí, aby vytvorila koalíciu s niektorou zo strán, ktorým hrozí, že sa v budúcoročných parlamentných voľbách nedostanú do Národnej rady SR. Matovič na Facebooku spomenul Kresťanskodemokratické hnutie (KDH), Stranu maďarskej koalície (SMK) či stranu Sloboda a Solidarita (SaS).

Kiskova strana reagovala, že sa stále snaží rokovať o vytvorení veľkého bloku opozičných strán. Na „zmysluplnú“ koalíciu je podľa svojho predsedu Richarda Sulíka pripravená aj SaS.

„Ak ako predstavitelia demokratickej opozície neunesieme zodpovednosť nasledujúcich 13 dní a dopustíme riziko, že vo voľbách opäť prepadnú hlasy KDH a SMK, prípadne SaS, po prvom marci nám bude opäť vládnuť mafia. Čísla nepustia,“ priblížil predseda OĽaNO.

OĽaNO podalo pomocnú ruku trom hnutiam

Zdôraznil, že jeho hnutie už v tejto súvislosti podalo pomocnú ruku na spoluprácu trom menším hnutiam, konkrétne Kresťanskej únii (KÚ), hnutiu NOVA Daniela Lipšica a hnutiu Zmena zdola Jána Budaja. S týmito hnutiami pôjde OĽaNO do volieb spoločne na jednej kandidátke.

„Oprávnene očakávame zodpovedný prístup najmä zo strany Za ľudí, ktorí sa doteraz neboli schopní spojiť s nikým, aby aj oni podali pomocnú ruku niektorej zo spomenutých strán a miesto rečí o snahe vytvoriť koalíciu, aj reálnu koalíciu s niekým z nich vytvorili. Minimálne dve zo spomenutých strán sú takej koalícii otvorené. Stačí len prejaviť dobrú vôľu,“ dodal Matovič.

Kiskovci navrhli Blok zmeny

Strana Za ľudí v reakcii uviedla, že zodpovedné a uveriteľné koalície pre ľudí sú len, ak sa spájajú hodnotovo a programovo blízke strany, napríklad liberálne alebo konzervatívne, alebo veľká koalícia, ktorá by zaručila, že pod päť percent neprepadnú žiadne strany, ktoré sú na jej hranici.

„Medzi nimi sú SaS, KDH a OĽaNO. Ak, ktorákoľvek strana zostane mimo Bloku zmeny, je ohrozená jej účasť v parlamente a demokratickej opozícii môžu tieto hlasy chýbať na vytvorenie vládnej koalície,“ píše strana v stanovisku, ktoré agentúre SITA zaslalo tlačové oddelenie Za ľudí.

Zároveň zdôraznili, že predseda strany Kiska absolvoval za posledný týždeň niekoľko stretnutí so všetkými lídrami demokratických opozičných strán. „Strana Za ľudí navrhla veľký Blok zmeny, ktorý by tvorili spolu s koalíciou PS/Spolu, SaS, KDH a OĽaNO a stále rokuje o jeho vytvorení,“ dodalo tlačové oddelenie strany.

„Strana Sloboda a Solidarita je pripravená ísť do zmysluplnej koalície s nespochybniteľným lídrom. Ja osobne takéto ambície nemám. Rokovania prebiehajú, ale k dátumom, miestam, zúčastneným osobám a najmä k obsahu sa vyjadrovať nebudem,“ reagoval predseda SaS Sulík v stanovisku, ktoré agentúre SITA poslala hovorkyňa strany Katarína Svrčeková.

Výsledky posledného prieskumu

Podľa posledného prieskumu verejnej mienky, ktorý realizovala agentúra Focus 30. októbra až 6. novembra na vzorke 1 020 respondentov, získalo KDH 5,7 percenta, SaS by volilo rovných päť percent respondentov a SMK by sa do parlamentu nedostalo, keďže hlas by strane odovzdalo 3,5 percenta opýtaných. Hnutie OĽaNO by do parlamentu prešlo so ziskom 5,7 percenta.

Viac k témam: Parlamentné voľby do NRSR na Slovensku 2020, SMK Strana maďarskej komunity, Za ľudí – Kiskova politická strana, Zmena zdola
Zdroj: Webnoviny.sk – Vznikne veľká koalícia opozičných strán? Kiska chce Blok zmeny © SITA Všetky práva vyhradené.