Výzva sudcov za zachovávanie právneho štátu je podľa Via Iuris v súčasnom stave justície neprimeraná

Slovensko Správy

24.1.2021 (Webnoviny.sk) – Znenie výzvy skupiny sudcov a právnikov proti „sústavnému porušovaniu princípov právneho štátu na Slovensku“ je neprimerané v situácii, v ktorej sa slovenská justícia aktuálne nachádza. Uviedla to výkonná riaditeľka Via Iuris Katarína Batková vo svojej reakcii, ktorú poskytla Katarína Žitniaková z iniciatívy.

Batková podotkla, že výzva obsahuje viaceré nepravdivé či nepresné tvrdenia. Ako príklad dementovala informáciu, že právne akty Úradu verejného zdravotníctva SR sú nepreskúmateľné, keďže ich môže preskúmať prokuratúra či všeobecné súdy v rámci systému správneho súdnictva. Podotkla, že vo výhradách voči spôsobu prijímania a obsahu niektorých opatrení a v súvislosti s pandemickou situáciu je možné s nimi súhlasiť.

Výzva nereflektuje dôveru verejnosti

„Podstatné však je, že výzva vôbec nereflektuje dlhodobo extrémne nízku dôveru verejnosti v súdnictvo v kombinácii so závažnými podozreniami z korupcie či zneužívania právomoci viacerými policajtmi, prokurátormi či sudcami, o ktorých sa dozvedáme v posledných rokoch,“ napísala Batková.

V tomto kontexte vníma neprimerané až nevhodné spochybňovanie práce orgánov činných v trestnom konaní, a to aj vrátane sudcov, pri ich postupe a rozhodovaní v súvislosti s vyšetrovaním týchto trestných činov.

Ministerstvo kritiku odmieta

Zároveň poukázala na to, že verejnosť podobnú výzvu od právnických povolaní nevidela v čase, keď sa dozvedela o zneužívaní policajného zboru na sledovanie novinárov. Tiež v čase, keď boli prenasledovaní a nespravodlivo disciplinárne stíhaní viacerí sudcovia pre svoj kritický postoj k bývalému ministrovi spravodlivosti či predsedovi Najvyššieho súdu SR.

Výzvu „proti sústavnému porušovaniu princípov právneho štátu“ podpísalo 140 sudcov, advokátov, akademikov a ďalších príslušníkov právnických profesií. Ministerstvo spravodlivosti ich kritiku odmietlo.

Viac k témam: sudcovia, výzva
Zdroj: Webnoviny.sk – Výzva sudcov za zachovávanie právneho štátu je podľa Via Iuris v súčasnom stave justície neprimeraná © SITA Všetky práva vyhradené.