Vyšetrovatelia získali rozhovory z kokpitu ukrajinského lietadla, ktoré zostrelili v Iráne

Správy Svet

23.8.2020 (Webnoviny.sk) – Šéf iránskej organizácie civilného letectva, kapitán Touraj Dehghani Zangeneh, vyhlásil, že z havarovaného ukrajinského lietadla sa podarilo získať viacero údajov vrátane časti rozhovorov z kokpitu.

Let PS752 spoločnosti Ukraine International Airlines (UIA) zostrelili 8. januára krátko po vzlietnutí z Medzinárodného letiska imáma Chomejního iránske Revolučné gardy. Zomrelo všetkých 176 ľudí na palube.

Zostrelenie priznali až neskôr

Irán pôvodne tvrdil, že haváriu lietadla spôsobila technická chyba, neskôr však priznal, že ho omylom zostrelili jeho sily.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Havária Boeingu pri Teheráne (fotografie)

Tie sa pripravovali na protiútok po tom, čo v reakcii na zabitie prominentného generála Kásema Solejmáního ostreľovali americké základne v Iraku.

Dva zásahy raketami

Vyšetrovanie viedol iránsky Úrad pre vyšetrovanie leteckých nehôd, pričom pozorovateľmi boli odborníci z Kanady, USA, Švédska a Veľkej Británie, ktorých obyvatelia pri nehode zahynuli, predstavitelia UIA, výrobca stroja Boeing a výrobca motorov Safran.

Zangeneh uviedol, že čierne skrinky obsahovali iba 19-sekundovú konverzáciu po prvej explózii. Tá pravdepodobne spôsobila poruchu nahrávacieho zariadenia. Druhá raketa zasiahla lietadlo o 25 sekúnd neskôr.

Viac k témam: Pád ukrajinského Boeingu pri Teheráne
Zdroj: Webnoviny.sk – Vyšetrovatelia získali rozhovory z kokpitu ukrajinského lietadla, ktoré zostrelili v Iráne © SITA Všetky práva vyhradené.